Anna Kinberg Batra säger hon är beredd att ta "ett ledande ansvar" i Moderaterna efter tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Engman

Kinberg Batra öppnar för att ta över Moderaterna

"Jag är beredd att ta ett ledande ansvar"
1:51 min

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra öppnar i dag för att bli ny moderatledare efter Fredrik Reinfeldt.

Anna Kinberg Batra är favorit hos de länsförbund som hittills har fört fram en kandidat, och säger nu på förmiddagen att hon är beredd att ta en ledande roll i partiet.

– Jag är hedrad över att känna stort förtroende från olika delar av landet, men samtidigt ödmjuk över att vi är mitt i en process.

Säger du ja eller nej till att bli partiledare? 

– Jag är beredd att ta ett ledande ansvar, och det är viktigt att vi kommer igång med att utveckla den moderata politiken och alliansförslagen för att förtjäna förtroende 2018. Men den resan har bara börjat, och nu är det valberedningen som ska säga sitt.

Vad betyder ledande uppdrag?

--Att vara med och driva den här utvecklingen, det vill jag absolut, och jag är beredd att ta ansvar i den.

Ja, Anna Kinberg Batra öppnar alltså för att efterträda Fredrik Reinfeldt som partiledare för Moderaterna. I partiets valberedning pågår processen för att få fram en kandidat, som ska väljas på en extra partistämma i mars.

Hittills har en rad länsförbund - som Västerbotten, Östergötland, Gävleborg och Uppland - föreslagit Anna Kinberg Batra, som i dag är partiets ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare i riksdagen.

Stora förbund som Stockholms stad, Stockholms län och Skåne har ännu inte bestämt vem de vill se som ny partiledare.

Anna Kinberg Batra säger i dag också att hon ångrar sitt mycket uppmärksammade uttalande från 1998, när hon som riksdagskandidat sade att stockholmare är smartare än lantisar.

– Alla har väl något man måste skämmas för, och kanske ångrar också att man har gjort. Jag kan inte göra det ogjort, men jag vill gärna lyssna på hela landet, det är viktigt att vi för en politik, och utformar förslag som ännu bättre knyter ihop hela Sverige. Det är jag beredd att göra, och vara väldigt ödmjuk inför.

Varför sade du så den gången?

– Det minns jag knappt, jag antar att jag inte tänkte efter eller försökte skriva till det eller någonting. Jag ångrar att jag sade så, det är det dummaste jag har gjort, jag skulle inte göra om det i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".