Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Ramberg: Så nära ett jublande ja det går

"Handlar om att vinna tillbaka väljarna från Sverigedemokraterna"
1:58 min

Anna Kinberg Batras försiktiga ord om att hon är beredd att ta ett ledande ansvar för Moderaterna är så nära ett jublande ja till partiledarposten man kan komma i de ritualer som omger ledarvalet i de stora svenska partierna.

Precis som hos Socialdemokraterna vill inga kandidater kliva fram och rakt och öppet be om partiets förtroende. Det skulle utsätta dem för en politisk och personlig rannsakan som de vill undvika. Partiledarvalet är inte förrän i mars och det finns gott om tid att undergräva ställningen hos en kandidat.

Anna Kinberg Batra löper därför en risk genom att redan nu vara favorit. Frågor kommer att ställas om hennes politiska inriktning.

Vad vill hon göra för att vinna tillbaka alla de väljare som övergav partiet till förmån för Sverigedemokraterna? Ska partiet förändra den strategi som Fredrik Reinfeldt tillämpade mot SD och som att döma av valresultatet misslyckades?

Samtidigt är det en fördel att vara favorit. När valberedningen så småningom slår fast att Batra är kandidaten blir det så gott som omöjligt att lansera konkurrerande namn.

Rimligen heter nästa moderatledare Batra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".