Riksbanken: Lita på att inflationen stiger

Trots att inflationen hamnat långt under målet på 2 procent vill Riksbanken att fack och arbetsgivare ska ha förtroende för inflationsmålet när de ska förhandla om löner nästa gång.

– Ja, det bästa är ju om de det närmaste året har sett en tydlig uppgång i inflationstakten. Det tror jag kommer hända och det ligger i vår prognos att inflationen ska börja närma sig målet i varje fall inom det kommande året, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

Men hur ska de kunna lita på det?

– Ja, som sagt det gäller ju att vi ser att inflationen börjar stiga och att vi från Riksbanken arbetar aktivt med penningpolitiken.

Om drygt ett år, våren 2016, ska nästa stora avtalsrörelse avgöras för över 2,7 miljoner anställda. Den låga inflationen tas som argument av arbetsgivare att hålla nere löneökningarna för att kostnaderna inte ska bli för höga. Samtidigt har facken pekat på vikten av högre löneökningar för att få upp inflationen.

Vice Riksbankschef Martin Flodéns budskap i ett tal i dag var att parterna ska veta att all kraft nu ligger på att få upp inflationen, men TCO:s chefsekonom Göran Zettergren säger att Riksbanken länge underskattat lönernas betydelse.

– Riksbanken verkar inte förstå hur centrala löneökningarna och arbetslösheten är för inflationen.

Hur höga löneökningar tror du det krävs nästa avtalsrörelse för att inflationen ska ta fart mot målet?

– Jag skulle gissa att de måste vara upp mot 4 procent, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".