Stort internationellt genomslag för avslöjande om skatteplanering

Avslöjandet om hur skattemyndigheten i Luxemburg hjälpt hundratals internationella företag med avancerad skatteplanering, däribland Ikea, har fått stort genomslag i medier runtom i världen.

Det internationella journalistnätverket ICIJ har kommit över handlingar från Luxemburg som visar att landets skatteverk hjälpt stora företag att skatteplanera, och Ekot och SVT är några av de tiotals redaktioner inom EU som fått titta på dokumenten. 

Bland de bolag med svensk anknytning som pekas ut i avslöjandet finns Ikea och de stora riskkapitalbolagen EQT, IK, Altor och Nordic Capital. Och att just Ikea varit inblandat är något många internationella medier skriver om i dag, bland andra amerikanska New York Times, tyska Süddeutsche Zeitung, franska Le Monde och brittiska the Guardian.

Under rubriken ”Why Ikea’s profits are mostly tax free” skriver australiska Financial review om hur Ikeas australiska gren tjänat motsvarande omkring 6,5 miljarder kronor sedan 2003, trots att man under flera decennier rapporterat dåliga resultat. Pengarna har sedan skickats till Luxemburg och Nederländerna skattefritt, via avancerad skatteplanering, skriver tidningen.

Schweiziska tidningen Berner Zeitung skriver att ”För Ikea är till och med Schweiz för dyrt”. Tidningen menar att Ingvar Kamprad redan 1973 försökt undfly höga skatter genom att flytta sitt huvudkontor från Älmhult till Humlebæk i Danmark. Ikea fortsätter nu att hitta nya vägar att spara pengar på, skriver tidningen.

Och under hashtagen #luxleaks har reaktioner strömmat in det senaste dygnet på Twitter. Bland annat skriver Suzanne Lynch, korrespondent för Irish Times, att "Situationen där internationella vd:ar betalar så lite skatt som möjligt är ohållbar inte bara för Luxemburg men också för Europa". Guy Verhovstadt,liberala partigruppens ledare i EU-parlamentet, skriver om avslöjandet att: "(EU-)kommissionen bör komma till Europaparlamentet omedelbart för att förklara om denna tillämpning överensstämmer med EU-lag".

Många twittrar också om att Jean-Claude Juncker, nytillträdd ordförande för EU-kommissionen och dessutom tidigare premiärminister och finansminister i Luxemburg, skyggar för medierna.

Avslöjandet slår nämligen hårt mot honom, eftersom han har själv varit med och skapat Luxemburgs skattesystem. Kommissionen vill dock inte uttala sig officiellt om Junckers roll under tiden som premiärminister och finansminister i landet, utan hänvisar till Luxemburgs nuvarande regering. Den säger i sin tur att den inte bryter mot EU:s regler om konkurrens och statliga stöd till enskilda bolag.

Junckers talesman Margaritis Schinas sa vid lunchtid under kommissionens dagliga pressträff, som till stor del kom att handla om Luxemburg-avslöjandet, att kommissionens roll är att se till att reglerna följs, i övrigt gav han inga utförligare svar. Juncker själv har ännu inte uttalat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".