Pensionär grubblar över ekonomi. Foto: TT
Pensionär grubblar över ekonomi. Foto: TT

Riskabelt ta ut pensionen vid 61

"Tar du ut pensionen tidigare så blir den lägre"
1:53 min

Den som har fyllt 61 år kan ta ut sin allmänna pension. Man kan leva gott på pengarna under en begränsad tid, eller så kan man placera dem och hoppas att de växer. Men det är riskabelt, enligt Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

– Det är ett risktagande. Du sänker din allmänna pension livet ut, säger hon.

Den som vill kan ta ut sin allmänna pension redan på 61-årsdagen. En del finansiella rådgivare propagerar för att man placerar sina pensionspengar i en kapitalförsäkring. Men det krävs att man gör en lyckad placering.

– Tar du ut pensionen tidigare så blir den lägre. Det krävs en hög avkastning för att du ska ta igen det du förlorar i lägre pension, säger Monica Petersson.

Som regel betalar man en avgift när man placerar sina pengar från den allmänna pensionen. Dessutom kan a-kassan bli lägre. Den som tar ut hel pension och arbetar heltid kan passera gränsen för statlig skatt. För den över 65 kan bostadstillägget sänkas. Monica Petersson på Pensionsmyndigheten säger att en del inte förstår vad de gör när de tar ut den allmänna pensionen tidigt.

– Vi får en del samtal när människor fyller 65 år, där man vill ansöka om sin allmänna pension. Då har man alltså redan tagit ut sin allmänna pension och det är olyckligt, säger Monica Petersson.

Vilka företag är det som arbetar med de här lösningarna?

– Jag vet inte om alla som sysslar med det här. De vi har fått in många samtal kring till vår kundservice, är Folksam, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

Jan Råstock, ansvarig för privat pensionssparande på Folksam, säger att det kan vara bra att ta ut sin allmänna pension tidigt om man inte har långt kvar att leva. Till exempel efter en sjukdomsdiagnos. Då kan man bestämma att pengarna ska gå till anhöriga när man dör. Men han avråder från spekulation.

– Om syftet är att spekulera med den allmänna pensionen, så säger Folksam nej, säger Jan Råstock.

Folksam nämns ofta hos Pensionsmyndigheten när personer ringer till deras kundtjänst, hur kommer det sig?

– Vi är ett av Sveriges största, för att inte säga det största, livförsäkringsbolaget. Så det är ju inte så konstigt att vi har många kunder som vänder sig till Pensionsmyndigheten, säger Jan Råstock, ansvarig för privat pensionssparande på Folksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".