Tysk miljöjurist: Vattenfall bör inte sälja sin tyska brunkol

Tysk miljöadvokat: Vattenfall bör inte sälja
1:52 min

Förra veckan meddelade det statliga energibolaget Vattenfall att det ska försöka sälja hela eller delar av den kritiserade brunkolsverksamheten i Tyskland och redan har ett tjeckisktkägt bolag visat intresse. Men i gruvområdena vill många bybor att Vattenfall ska stanna kvar, säger den tyska miljöjuristen Roda Verheyen.

– De personer som jag representerar vill att Vattenfall ska stanna kvar i området och avveckla verksamheten långsamt och på ett hållbart sätt. Det betyder inte att de ska stängas genast, säger Roda Verheyen.

Däremot arbetar Roda Verheyen, som förträder både lokalbefolkning och en miljöorganisation, för stoppa Vattenfalls planer att öppna nya brunkolsgruvor i området. Nu är hon på besök i Stockholm för att försöka påverka riskdagsledamöter.

Beskedet om att Vattenfall nu vill sälja sin tyska brunkol har skapat oro, säger hon, eftersom man inte vet hur en ny ägare kommer att agera.

Redan har brunkolsbolaget Mibrag, som ägs av en tjeckisk energikoncern, visat intresse för en affär. Men enligt Roda Verheyen är det oklart vilket ansvar Mibrag skulle ta för lokalbefolkningen och hon säger många i regionen gillar Vattenfall som ägare:

– Vattenfall är inte ett ondskefullt företag. Vattenfall har också gjort mycket bra, det måste erkännas.

Att ett svenskt statligt ägt bolag bryter smutsig brunkol har fått mycket kritik och det har satt press på Vattenfall. Näringsminister Mikael Damberg sa förra veckan att han välkomnar en försäljning. Roda Verheyen säger att hon kan förstå om Sverige vill bli av med brunkolen men betonar att Vattenfall har ett ansvar många år framöver.

– Att bedriva gruvdrift i ett område medför ansvar för en lång tid. Det är inte som att äga en butik någonstans och sen sälja den, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".