Protester för en demokratisk utveckling i Burkina Faso. Foto: Theo Renault/TT.

Civilt råd ska styra Burkina Faso

"Militären har ingen roll att spela"
1:40 min

I Burkina Faso har parterna enats om att inrätta ett civilt råd som ska styra landet fram till allmänna val nästa år. Dock har man inte enats kring vem som ska leda rådet.

Många oklarheter återstår, men en ledande röst inom oppositionen är tydlig - militären ska inte ges något inflytande.

– För mig är det enkelt, militären har ingen roll att spela i ett övergångsråd, och den ska inte ha någon roll i en framtida vald regering, säger Charles Ouattara, från oppositionspartiet UPC, folkunionen för framsteg och förändring.

Då ska man veta att Ouattara en gång var överste i landets flygvapen. Han fick frågan om han delta i militärkuppen 1983 som leddes av Thomas Sankara, som sedan togs över av Blaise Compaoré, som fram till i fredags var president för Burkina Faso.

2011 återvände han till landet efter decennier i exil. Förhandlingar pågår fortfarande kring utformningen av det civila råd som ska leda landet fram till val i november nästa år. Det har stundtals varit hetsiga diskussioner.

Några oppositionspolitiker lämnade förhandlingarna i protest mot att personer nära den störtade presidenten Comaporé också deltog i diskussionerna. Samtalen, där Ghanas president John Mahama agerar medlare, har ännu inte kommit fram till vem som ska leda det civila övergångsrådet. Men Charles Ouattara är optimistisk.

– Vi har lämnat den största politiska krisen bakom oss nu. Jag tror att vi i nästa vecka kommer ha ett civilt råd redo att ta över, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".