1 av 2
Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio.
2 av 2
Luxembourg Leaks. Bild: Tim Meko / Shutterstock

"Luxemburg kan få krypa till korset"

Hård kritik efter läckta dokument om skatteupplägg
1:34 min

Luxemburg kritiseras i dag efter att tusentals dokument som avslöjar hur internationella företag gynnats med hemliga skatteupplägg läckt ut. Mitt i stormen sitter också EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som tidigare var premiärminister i Luxemburg.

Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, tror att Luxemburg kommer att tvingas till ändringar framöver.

– Det här är väl bara ett exempel på att ytterligare ett land kanske får krypa till korset och ändra sin lagstiftning, säger Per Strömberg.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har ännu inte uttalat sig efter att de hemliga skatteuppläggen i Luxemburg läckt ut.

Men runt om i EU och i andra delar av världen publiceras avslöjanden från handlingarna i olika medier.

Ämnet är mycket känsligt. Revisionsbyrån PWC, som skrivit dokumenten, har via sin advokat skickat ut ett brev som varnar för eventuell felrapportering och missförstånd till alla journalister som arbetar med materialet.

Men ingen från PWC vill ställa upp på en intervju.

Dokumenten visar framför allt hur PWC hjälpt bolag att sätta upp gynnsamma skattstrukturer som sedan godkänts av en och samma person på Skatteverket i Luxemburg.

I dokumenten går att se hur ett av Pepsis bolag flyttade 750 miljoner dollar via Luxemburg till Bermudas.

Till och med den kanadensiska staten finns med i dokumenten. En statlig kanadensisk pensionsfond har sluppit betala skatt för fastighetsaffärer i Tyskland tack vare ett bolag i Luxemburg.  

Att Luxemburg används av bolag från hela världen visar på ett stort problem inom EU, enligt professor Per Strömberg.

– Det här är ett exempel på att en sidoeffekt, en negativ sidoeffekt av att integrera ekonomin som man gjorde i EU, var att vissa länder då kunde utnyttja det till en fördel genom att stjäla intäkter från andra länder på bekostnad av deras skatteintäkter, säger Per Strömberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".