Trots betygskravet - Fridolin tror på samarbete

Trots betygskravet - Fridolin tror på samarbete
1:34 min

Allianspartiernas satsning på utbildning som presenterades i dag innehåller bland annat att införa betyg från fjärde klass. Partierna räknar med att få igenom satsningen med stöd av Sverigedemokraterna.

Den S-ledda regeringen skulle då tvingas lägga fram förslag på betyg i fjärde klass, förklarar FP-ledaren Jan Björklund.

– Vi lägger nu ett förslag till riksdagen att regeringen ska få i uppdrag att återkomma med en proposition på den här punkten senast under augusti 2015 och då utgår vi från att regeringen gör det, säger Jan Björklund.

De fyra allianspartierna kommer under nästa år att lägga en rad förslag som kan gå igenom i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna. Bland annat gäller det betyg i årskurs fyra, där det finns ett färdigt lagförslag skrivet.

Det har hänt förut, säger Jan Björklund, att riksdagen har beställt en lag emot regeringens vilja. Då skulle alltså den rödgröna regeringen komma att tvingas lägga förslag som i grunden kommer från allianspartierna.

– Jag hoppas på samarbete. När vi ser hur många elever som inte får den tid de behöver med sina lärare tror jag nog svenska folket väntar sig att deras politiker, oavsett partifärg, klarar lägga prestigen åt sidan och sitta ner och samarbeta, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Allianspartierna föreslår dessutom att det ska vara möjligt för skolan att ha avslutningsceremoni i kyrkan. Ett krav som Sverigedemokraterna drivit hårt, förklarar partiets skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson.

De viktigas utbildningsförslagen i dag från allianspartierna ligger väldigt nära Sverigedemokraternas skolpolitiska mål, menar Stefan Jakobsson.

– Det är intressant att se att det är som en utveckling av vårt skolprogram vi tog fram 2011. Om man tittar på överskrifterna känner jag igen många av de punkterna. Sedan får vi titta lite djupare på varje motion för sig vad det innebär, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".