Foto: TT.

Kan bli svårare skicka tillbaka asylsökande till Italien

Migrationsverket: "Större diskussion och dialog med Italien"
1:53 min

En ny dom i Europadomstolen kräver att Italien nu måste ge garantier att barn och familjer får ett värdigt mottagande. Det innebär att det kan bli svårare för Sverige att skicka tillbaka asylsökande till Italien.

– För att kunna överföra barn eller barnfamiljer till Italien så kommer det krävas ganska omfattande garantier på individnivå om hur och var man kommer tas om hand i Italien, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket. 

Det handlar om tillämpningen av den så kallade Dublinförordningen som innebär att en asylsökande ska få sin sak prövad i det land han eller hon först kommer till i EU, i det här fallet Italien.

Majoriteten av de som kommer till Sverige och söker asyl har tagit sig in i EU via Italien. Principen har hittills varit att EU-länderna kan kunna lita på varandras asylsystem och att asylsökande därför kan överföras mer eller mindre autmatiskt.

Men nu konstaterar alltså Eurpadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg att bristerna i Italien är så stora att det krävs garantier i varje enskilt fall.

Målet gäller en sexbarnfamilj från Afghanistan som kom med båt till Italien och därifrån reste vidare till Schweiz. Enligt domstolen skulle det bryta mot Europakonventionens förbud mot degraderande och inhuman behandling att skicka familjen tillbaka till Italien.

Italien har under lång tid fått hård kritik för brister i asylmotottagandet, bland annat att bristen på botsäder.

Sverige har yttrat sig inför inför domstolen, på Schweiz sida och hävdat att bristerna i Italien inte är så grava att  barnfamiljer inte kan skickas tillbaka dit.

Enligt den svenska regeringen kan fler undantag göra att Dublinförodningen urholkas och att den i praktiken inte längre kan användas.

– Efter den här domen så kommer vi att ha en större diskussion och dialog med Italien innan överföring sker, säger Fredrik Beijer.

Kan inte då de italienska myndigheterna bara säga ’tyvärr vi har inga bostäder’?

– Den utgångspunkten tycker jag inte att vi ska ha, utan utgångspunkten är ju säkert att de italienska myndigheterna kommer arbeta för att lösa det här.

Blir det svårare för svenska myndigheter nu att överföra till Italien?

– Vi får se, det kan bli det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".