Utsträckta händer från Vänsterpartiet och Moderaterna till Sverigedemokraterna i svenska kommuner. Fotomontage: Sveriges Radio

Här samarbetar V och M med SD

"Det är vi som sköter vänsterpolitiken i Bromölla"
1:57 min

Det börjar bli spänningar i flera partier där lokala företrädare anser att det är omöjligt att hålla Sverigedemokraterna isolerade, när de blivit så stora. I skånska Bromölla har Vänsterpartiets lokala avdelning trotsat partilinjen och samverkat med Sverigedemokraterna i valet av kommunfullmäktiges presidium.

– Det kan väl spontant se konstigt ut, det kan jag väl förstå. Det är ju inte någon politisk fråga i den bemärkelsen. Vi hade ju inte förtroende för Socialdemokraternas kandidat, utan ville ha en förändring och ett annat presidium, säger Samuel Johansson, talesperson för Vänsterpartiet i Bromölla.

Flera partier i Bromölla, bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, gick ihop för att rösta bort Socialdemokraternas kandidat, som ingen gillade.

De kom överens om att välja en moderat till ordförande och en sverigedemokrat till vice ordförande. Men Vänsterpartiets ledning tog nyheten med bestörtning

– Vi beklagar att de gjort såhär. Vår starka rekommendation är ju att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi har diskuterat det här med partiföreningen i Bromölla, och med distriktet i Skåne. Vi kommer att fortsätta diskussionerna, vi har inte varit med om den här situationen förut.

Samuel Johansson tycker inte att ledningen ska lägga sig i hur avdelningen sköter den lokala politiken:

– De kan ju omöjligt veta den politiska situationen i varje enskild kommun, så är det ju liksom. Det är vi som sköter vänsterpolitiken i Bromölla. Jag har ju svårt att se att vi helt plötsligt skulle ändra på oss, bara för att man säger det från Stockholm, säger han.

Även Moderaternas partisekreterare, Kent Persson, kritiserar sina kamrater i Bromölla.

– Nej det är inte okej att ha samverkan med Sverigedemokraterna, säger Persson.

Moderaterna har huvudvärk även på andra ställen. I Vingåker, där SD fick 17 procent av rösterna, gick ortens moderatledare Timo Granetin ut förra veckan och meddelade att man skulle börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men bara en dag senare fick Granetin ta tillbaka det han sagt. Efter påtryckningar från allianskollegorna och partiledningen i Stockholm.

– Jag trodde det var klart att vi kanske kunde ha något samarbete. Men då har jag gått för fort fram så då får jag dra tillbaka det, säger Timo Granetin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".