1 av 8
Demonstrationer i Bryssel. Foto: TT
2 av 8
Man i gasmask vid demonstrationer i Belgien. Foto: TT
3 av 8
Demonstrationer i Belgien. Foto: TT
4 av 8
Polis skjuter med vattenkanoner i samband med demonstrationerna i Belgien. Foto: TT
5 av 8
Kravallpoliser vid demonstrationerna i Belgien. Foto: TT
6 av 8
Arbetare i Bryssel demonstrerade mot Belgiens regering. Foto: TT
7 av 8
"God kris och god ny rädsla" hälsade en demonstrerande belgisk jultomte i Bryssel. Foto: TT
8 av 8
Demonstrantionerna i Bryssel beskrivs som de största sedan andra världskriget. Foto: TT

Största demonstrationerna i Belgien sedan kriget

Protesterar mot den nya regeringen - kallas för "svenskan"
1:09 min

Över 100 000 människor på Bryssels gator i protest mot den nya regeringens planer på att bland annat höja pensionsåldern för att förbättra landets ekonomi. På flera håll i Belgien hölls i dag det som beskrivs som de största demonstrationerna sedan andra världskriget.

I Bryssel skadades över 20 personer i sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser. På internet sprids nu flera filmsekvenser som visar förödelsen där demonstrationerna dragit fram under torsdagen.

Sönderbrända och omkullvräkta bilvrak. Kastade gatstenar, uppeldade sopor och bildäck finns fortfarande kvar flera timmar efter att demonstrationerna kulminerade under eftermiddagen.

Polisen hade dessförinnan använt vattenkanoner och tårgas för att skringa folkmassorna. En del av demonstratanterna var maskerade och kastade bland annat stenar mot raderna av poliser.

Flera gripanden av det som polisen beskriver som de mest våldsamma demonstranterna sedan andra världskriget. Samtidigt kommer uppgifter om att fler poliser och demonstranter uppsöker sjukhusens akutmottagningar efter sammandrabbningarna.

Hit till Bryssel lockade demonstrationerna flest deltagare från en mängd olika fackliga organisationer. Här talas det om över 100 000 personer, som protesterade mot regeringens föreslagna politik om åtstramningar med bland annat höjd pensionsålder.

Regeringen är bara en månad gammal och kallas i Belgien för "Svenskan" eftersom de politiska partier som ingår i koalisationsregeringen har blåa och gula partifärger.

Sent under eftermiddagen inleddes också förhandlingar mellan facken och företrädare för regeringen. Nås ingen uppgörelse väntar nya demonstrationer den närmaste månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".