Allvarlig säkerhetslucka i FRA:s system

"Självklart så är det pinsamt"
1:13 min

Nästan hälften av landets myndigheter är sårbara för dataintrång, skriver Dagens Nyheter i dag. Bland annat är datasystemet hos Försvarets radioanstalt som sysslar med IT-säkerhet sårbart.

– Självklart så är det pinsamt inte bra utan lite pinsamt eftersom vi själva håller på med informationssäkerhet. Å andra sidan visar det också hur svårt det kan vara att hålla alla system uppdaterade. För att säkra ett system måste man täppa till alla hål, men en angripare måste bara hitta ett enda, säger Fredrik Wallin, FRA:s talesperson.

Dagens Nyheter pekar på att myndigheten har gamla ouppdaterade versioner av programmet Flash, som hackare kan använda för att ta över datorn. Detta är ett återkommande fenomen hos svenska myndigheter. Nästan hälften av myndigheterna i DN:s granskning hade liknande brister.

Men på FRA menar man att den säkerhetsklassade informationen finns på nätverk som inte har kontakt med internet.

– Vår kärnverksamhet där vi har hemlig information är helt skild från internet. Därför kanske vår högsta prioriteten ligger på internet-datorerna men sedan är det naturligtvis inte bra att vi har en sårbarhet där.

Fast trots fadäsen välkomnar Fredrik Wallin dagens fokus på myndigheternas IT-säkerhet.

– Det finns brister på rätt många ställen och det är ju bra att det här lyfts fram, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".