Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Foto: Markus Schreiber/TT.

Försiktig satsning på tyska investeringar

" Inga nya skulder 2015"
1:30 min

Tyskland satsar nu motsvarande 90 miljarder kronor på offentliga investeringar. Därmed går den tyska regeringen de internationella kraven på större tyska investeringar lite till mötes.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäubles besked igår att Tyskland mellan 2016 och 2018 ska satsa motsvarande ca 90 miljarder kronor på offentliga investeringar kom lite som en överraskning.

Tidigare har Schäuble avvisat sådana tankar, trots uppmaningar både från andra euroländer som till exempel Frankrike, men också från bland andra Världsbanken.

Exakt vilka investeringar pengarna ska gå till är oklart, men behovet av att till exempel rusta upp det tyska väg - och bredbandsnätet är stort.

10 miljarder euro på 3 år är förhållandevis lite pengar och räcker inte på långa vägar för att till exempel  reparera de tyska vägarna. Den franska regeringen uppmanade Tyskland för några veckor sedan att satsa 50 miljarder euro istället.

Men det tyska stimulanspaketet är i allafall något som finansminister Schäuble kan använda i sin argumentation mot sina meningsmotståndare.

Satsningen, det var Schäuble mycket noggrann med att påpeka, görs nämligen utan att nya skulder tas upp för att den tyska regeringens ekonomiska prestigemål nummer ett ska kunna hållas, nämligen en statsbudget för 2015 utan nya skulder.

Då kan Schäuble argumentera för att den kritiserade tyska sparkursvägen ändå håller, sparar man, tar man inte upp nya skulder, så har man också råd att satsa på investeringar, blir logiken och signalen till övriga Euroländer.

Kan det också leda till att den allt svagare tyska konjunkturen på sistone får sig en knuff uppåt igen, skadar det förstås heller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".