Bild: Magnus Ladulåsgatan/TT samt Tim Meko/Shutterstock.

Svenska riskkapitalister lämnar Luxemburg

Svenska riskkapitalister flyttar hem
1:50 min

Stormen har ännu inte lagt sig efter gårdagens avslöjande att hundratals internationella företag, däribland flera svenska, använt sig av Luxemburg för skatteplanering. I Bryssel har EU-kommissionens pressade ordförande Jean-Claude Juncker hållit låg profil det senaste dygnet. Bland de svenska bolagen med skatteupplägg i Luxemburg finns det funderingar på att flytta hem till Sverige.

Riskkapitalbolaget Altor tänker inte sätta upp några nya bolag i Luxemburg, berättar informationschefen Tor Krusell.

– Alla bolag som ska förvärvas i vår fjärde fond kommer att ha Sverige som bas, säger han.

I dokumenten som läckte ut igår från Luxemburg gick det bland annat att hitta ett skatteupplägg för Altors ägande i Carnegie från 2009. Men efter att flera skattedomar i Sverige gått riskkapitalbolagens väg den senaste tiden har Altor tänkt om och ska succesivt lämna Luxemburg.

– Vi har mycket tilltro till att det svenska skattesystemet kommer att bära på det sättet som man sett i de senaste skattemålen. Genom det kan vi jobba helt och hållet i en svensk struktur. Det är en fördel eftersom riskkapitalbranschen behöver ha en hög trovärdighet i marknaden, säger Tor Krusell.

Men det är inte alla som tycker om att Altor väljer Sverige framöver.

– Vi har investerare som valt att hoppa av eftersom de inte ser att den svenska skattemiljön är lika säker och förutsägbar som i andra länder, säger Krusell.

Även hos riskkapitalbolaget Nordic Capital har tanken på att flytta hem väckts till liv. Men finanschefen Klas Tikkanen tycker att det är för tidigt.

– Vi skulle hellre ha Sverige som bas. Det börjar komma tecken på att det skulle gå men det är för tidigt att säga, så jag ser ingen anledning att vi skulle sluta med Luxemburg innan vi vågar ta steget till Sverige, säger Tikkanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".