Den impopuläre presidenten ställdes framför kameran. Foto: AP.

Hollande pressades i tv-intervju

"Visste att det skulle bli svårt"
2:34 min

I Frankrike har den impopuläre presidenten Francois Hollande nu suttit halva tiden vid makten. Men ett av huvudmålen att få ned arbetslösheten har hittills misslyckats. I går kväll försökte han försvara sig i en lång och ovanlig tv-utfrågning där också vanliga fransmän fick ställa presidenten mot väggen. Han medgav fel och sa att presidentskapet inte är en dans på rosor.

– Jag visste att det skulle bli svårt, sa en pressad president Hollande som medgav misstag.

Han var defensiv i tv-utfrågningen, men sa att han är hårdhudad. Antalet arbetslösa har ökat med en halv miljon människor sen socialdemokraten Hollande kom till makten och den ekonomiska krisen här bekymrar EU mycket.

Francois Hollande sa att han inte kan ställa upp i nästa presidentval om han inte lyckas lösa problemet med arbetslösheten.

– Tror du jag kan säga till fransmännen att jag lyckades inte under fem år, men att jag kommer att göra det under nästa fem år, sa presidenten till intervjuaren.

Över 90 procent av folket är missnöjda med vad han åstadkommit. Som president uppfattas han som färglös och okarismatisk. Presidenten försäkrade att han ska fortsätta med reformer hela presidentperioden ut.

Han sa också att det inte blir nya skatter nästa år. Också franska folket fick ställa frågor. Företagaren Karine Charbonnier som kom till tv-studion efterlyste kraftigare reformer för att minska byråkratin och stärka konkurrenskraften och sa att Hollande tar för små steg jämfört med andra länder.

Politikern betonade att det kan ta tid att se resultat. Presidenten kommenterade också att främlingsfientliga Nationella Fronten vunnit allt större stöd i Frankrike och att partiledaren Marine Le Pen är den tydligaste presidentkandidaten 2017.

– Det man trodde var omöjligt kan en dag bli verklighet, sa Hollande om högerextrema partiers framgångar och nämnde Skandinavien som exempel.

Presidenten hade inte mycket att förlora i utfrågningen, stödet är redan rekordlågt på tolv procent, enligt den senaste opinionsundersökningen. Det här var Hollandes chans att återvinna förtroendet men politiska kommentatorer har redan beskrivit framträdandet som ett totalt haveri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".