Foto: ANATOLII BOIKO/TT

100 ukrainska soldater har dödats sedan vapenvilan

Mer än 2600 brott mot vapenvilan
1:45 min

Fler dödade och intensivare strider rapporteras längs den linje som skiljer proryska separatister och ukrainska soldater åt. Sedan separatisterna höll val i söndags har de dagliga incidenterna fördubblats. 

En grupp separatister från Donetsk har fattat posto i en lägenhet med utsikt mot den omstridda flygplatsen. Flera salvor avfyras från en övergiven terrass och sen från ett sovrumsfönster så de övergivna krukväxterna hoppar, dubbelsängen är obäddad och ser ut att ha lämnats i hast.

En av många videos, som separatisterna själva publicerar på nätet. 

Sedan vapenvilan har båda sidor anklagat varandra för att bryta den. Regelbundet publicerar Ukraina namn och foton över stupade. 100 ukrainska soldater har dödats sedan vapenvilan 5:e september. 

De senaste 100 har alla dött vid vägspärrar eller nära skiljelinjen mellan det separatistkontrollerade området i Donetsk och Luhansk och Ukraina. 

Separatisterna listar inte motsvarande namn, foton och var de stupade kom ifrån eller vem som nu sörjer dem.

Men trots att Ukraina säger att 2 600 brott mot vapenvilan noterats sedan början av september tänker presidenten hålla fast vid den.

Trots att Kiev nu stryper utbetalningar av statslöner, socialbidrag och pensioner och inför passtvång finns hoppet kvar om att återinförliva utbrytarrepublikerna. 

Gasen och elen har inte strypts, men ledarna för Donetsk folkrepublik sa idag att de tänker behålla kolet och bli självförsörjande på energi.

Idag skickas kol från området för att driva elkraftverk i Ukraina, elkraft som i sin tur försörjer Luhansk och Donetsk. Ett exempel på det ömsesidiga beroendet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".