1 av 2
Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ambulansföraren Kamil släpptes inte in för att be eftersom han inte fyllt 35. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Massivt polispådrag i allt mer oroligt Jerulsalem

"20 år för att kasta en sten"
2:04 min

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har idag varnat för en ny våldsvåg mellan israeler och palestinier, ifall det inte görs nya försök att återuppta fredssamtalen. I Jerusalem sker nästan dagligen sammandrabbningar, rapporterar vår korrespondent.

Läget är mycket spänt i Jerusalem, där det nästan dagligen sker sammandrabbningar. I dag är det ett massivt polispådrag i staden. Det är restriktioner runt den  plats som av muslimer kallas Haram al-Sharif och av judar kallas för Tempelberget.

En helikopter cirklar över Jerusalem. Vid alla ingångar till gamla stan står poliser med kravallutrustning och vapen. Det här är den allra känsligaste punkten i konflikten mellan israeler och palestinier säger godishandlaren Ayman.

– Jerusalem är heligt för alla religioner. Alla problem som börjar här sprider sig till andra städer och länder, säger palestinske Ayman.

På väg till fredagsbönen i al-Aqsamoskén stoppas ambulansföraren Kamil Idkadik. Om en månad fyller han 35, men polisen förbjuder alla män under 35 från att gå in. De hänvisar till säkerhetsskäl.

Varje dag drabbar unga palestinska män och israelisk polis samman i olika områden i östra Jerusalem. De unga killarna kastar sten eller skjuter fyrverkerier. Polisen använder tårgas, ljudbomber och gummikulor.

– Vi ambulansförare hamnar mitt i tårgasen och gummikulorna, säger Kamil Idkadik.

Vissa är rädda för att en tredje intifada ska bryta ut. Kamil hoppas att det ska inte hända, men det känns som att den andra sidan vill ha våld och inte fred, säger han.

Igår kväll marscherade drygt 100 judiska högernationalister mot klagomuren. De pressar på för att också judar ska få be på platsen som av muslimer kallas Haram al-Sharif och av judar för Tempelberget. Muslimer upplever det som en provokation om judar skulle få be där. Men aktivisten och läkaren Elisheva Flink tror inte att palestinierna vill ha fred.

– Det här är vårt land, det gavs till oss och jag tror inte längre på en tvåstatslösning, säger Elisheva.

Efter oroligheterna har ett nytt lagförslag tagits fram. Den som kastar sten mot ett fordon ska kunna dömas till uppemot 20 års fängelse.

– 20 år för att kasta en sten. Hur kan man då tala om demokrati, säger den palestinske skolkillen Mohammed.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".