1 av 2
Big Brotherdeltagaren Philip Hjertén från Borås. Foto: Peter Elvemo.
2 av 2
Emma Bomdahl driver föreningen Tillsammans som ger stöd åt våldtäktsoffer. Foto: Niklas Cedeblom

Philip Hjertén talar ut om Big Brother-anklagelserna

Philip Hjertén: "Jag hade en kraftig klump i magen"
9:04 min

För tre veckor sedan blev han utslängd från dokusåpan Big brother – anmäld för sexuellt övergrepp. Philip Hjertén tycker inte att han gjort något fel. Men tjatsex är aldrig ok, enligt Emma Blomdahl.
– Min inställning är att ”tjatsex” är ett sexuellt övergrepp och är en våldtäkt,

– Jag sov knappt de första tio dagarna och hade en kraftig klump i magen, nästan panikångest. Det stod knappt att jag var misstänkt i tidningarna utan det stod att jag "var" en våldtäktsman och försökt tvinga någon till sex och orala handlingar. Jag ville inte ens läsa klart, säger han.

Det hela hände under en festkväll av inspelningen av Big brother. Dokusåpan där 20 instängda deltagare filmas dygnet runt. Deltagaren och boråsaren Philip Hjertén och ytterligare en deltagare fångas på filmas när de stänger in sig med en kvinnlig deltagare i ett rum. Inne i rummet försöker de få henne till att gå med på sexuellt umgänge.

Ingenting hann hända men dagen efter kastas både Philip Hjertén och den andra deltagaren ut ur tävlingen. Samtidigt polisanmäls de för försök till sexuellt tvång. Förundersökningen läggs dock snabbt ned då åklagaren inte kan styrka något uppsåt.

Philip Hjertén förklarar att liknande saker händer ofta inne i huset.

– Om man bara skriver på ett kontrakt för att gå in i huset så måste man vara beredd på att sjuka saker kommer att hända, säger han och fortsätter, säger Philip Hjertén.

– Det som hände där händer nästan varje fest och varje gång man får in alkohol i huset. Jag har pratat med Caroline själv efter detta och hon tycker det är tråkigt och har till och med bett om ursäkt till mig eftersom jag åkte ut.

Men det är aldrig okej att tjata sig till sex, anser Emma Blomdahl från föreningen Tillsammans som ger stöd till våldtäktsoffer.

–  Jag känner mest att hans inställning till det hela inte alls är ovanlig, den synen att det är sådant som händer på fest. Min inställning är att ”tjatsex” är ett sexuellt övergrepp och är en våldtäkt, för det bygger inte på samtycke från båda parter. Det bygger inte heller på respekt för varandra som lika värda människor.

Men nu hände det ju ingenting i det här fallet är det inte lugnt då?

– Jag tycker inte det spelar någon roll om det hände något eller inte, för de försökte få någonting att hända. Bara där tycker jag att de befann sig i en härskarsituation.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".