1 av 2
En segelbåt korsar ett stråk av algblomning.
2 av 2
Ett kryssningsfartyg kör igenom algblomning.

Stopp mot dumpning av toaavfall i Östersjön kan försenas

1500 kubikmeter toalettavfall
2:01 min

Kryssningsfartyg tömmer sina toaletter i Östersjön. Samtidigt motarbetar flera länder planerna på ett förbud mot dumpning då deras hamnar inte kan ta hand om avfallet.

Passagerarfartyg kan komma att fortsätta att tömma sitt toalettvatten rakt ut i Östersjön. Flera länder vill stoppa planerna på att förbjuda denna dumpning för att deras hamnar saknar kapacitet att ta emot avfallet. 

Men så är det inte i Stockholms hamn där fartygen har möjlighet att tömma toalettavloppstankarna, och det blir allt vanligare, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig Stockholms hamnar.

– De är inte alldeles vana att göra det kryssningsbåtarna Men vi har under de senaste åren jobbat mot att de ska göra det. Vi har gått från någonstans 20 -30 procent av att fartygen har kopplat in sig till att 70 procent av fartygen i år kopplar in sig till vårt avloppsnär. Och vi tog i år emot drygt 45 000 kubikmeter svart och gråvatten från kryssningsfartygen.

En tjock grön slang korvar sig på kajen i Värtahamnen. Den brukar anslutas till fartygen.. I den förs avloppsvattnet vidare via ledningar i kajen till reningsverket. Närmare en halv miljon passagerare kom i somras till Stockholm med omkring 300 kryssningsfartyg. Vissa av dem har stora toa-tankar.

– Det fartyg som lämnade mest lämnade runt 1 500 kubikmeter det som lämnade minst lämnade nånstans runt 30 kubikmeter

Det finns inget lagligt hinder mot att tömma avlopp ute till havs. För fyra år sedan beslöt FN:s sjöfartsorganisation IMO att förbjuda passagerarfartyg att dumpa avloppsvatten i Östersjön, med start år 2016. Men vid ett sjöfartsmöte i veckan Tyskland, Polen och Ryssland att man måste skjuta på förbudet. Flera Östersjöhamnar klarar inte att ta emot de stora mängder toalettavfall som det blir när stora kryssningsfartyg på kort tid i hamn ska tömma sina bajstankar.

Men avloppstömningarna i havet driver på algblomningen i Östersjön, enilgt Mattias Rust som är ansvarig för sjöfartsfrågor på Världsnaturfonden är kritisk.

– Avloppsvatten är som ett smörgårdsbord för alger. De kan ta upp den här näringen direkt och omsätta till tillväxt. Och det här sker mitt när vi har algblomning. Tänk själv: Vad hade ni tyckt det ser ut som om vi hade varit ett hotell som kablade ut sitt avlopp direkt till en skogsdunge? Det hade inte varit så populärt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".