Bild: Magnus Ladulåsgatan/TT samt Tim Meko/Shutterstock.

Lösningen på skatteflykten: internationell öppenhet

Skatteverket: "Får bättre bild av koncerners skattebetalningar"
1:34 min

Diskussionen om hur skattekonkurrensen mellan olika länder ska stoppas har fått extra bränsle efter gårdagens avslöjande av hur internationella företag fått hjälp att skatteplaner via Luxemburg.

Det mest konkreta förslaget får att få bukt med problemet är att alla länder inom OECD tvingas vara öppna med hur mycket skatt olika företag betalar i respektive land. Det berättar, Anders Hultqvist, adjungerad professor i finansrätt.

– Skattemyndigheterna i olika länder får en bättre bild av koncernerna, säger Anders Hultqvist.

Om skatteverken i de olika länderna blir mer öppna blir det enkelt att se exakt hur mycket skatt en företagskoncern betalar i varje land. Det skulle göra det lättare för skattemyndigheter och lagstiftare att upptäcka och förhindra avancerad skatteplanering i framtiden, säger Anders Hultqvist från ett skatteseminarium i Madrid där frågan diskuteras.

Ett samarbete mellan skatteverken skulle också sätta större press på de länder som sticker ut med gynnsamma skatteupplägg som till exempel Luxemburg och Irland. Men Anders Hultqvist vågar inte spekulera om det skulle bli färre företag som registrerar sig i Luxemburg i framtiden om skattesystemet blir öppnare.
Ett annat förslag som diskuterats inom EU är att harmonisera företagsbeskattningen.

– Jag tror inte inom en överskådlig framtid att det sker en harmonisering. Men det innebär inte att vi inte får liknande standarder för vad man inte får eller bör göra. Den diskussionen pågår hela tiden, säger Anders Hultqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".