1 av 8
Flicka vid Taclobans förstörda kustlinje. Arkivfoto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 8
Tacloban-bor köar i solen för att få nödhjälp. Arkivfoto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 8
Ett stort hjärta är kvar i en förstörd del av Tacloban efter Alla hjärtans dag-firande. Arkivfoto: Nils Horner/SR
4 av 8
Bybor tänker bygga upp sina hus igen trots att de ligger inom den förbjudna 40-meterszonen i tyfonhärjade Tacloban. Arkivfoto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 8
Irene Daria, 23, i Tacloban säger att hon försöker hålla sorgliga tankar borta. Båda hennes föräldrar dog i tyfonen, nu måste hon ta hand om sina båda småsyskon. Arkivfoto: Nils Horner/SR
6 av 8
Beajoy föddes för tre månader sedan i tyfonkaosets Tacloban. Nu bor hon och mamman Emily Ortega i ett tält alldeles vid stranden, där hennes förstörda hus en gång stod. Arkivfoto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 8
Båt som svepts upp på land i Tacloban Foto: Achmad Ibrahim
8 av 8
En kvinna väntar i hettan på att evakueras tillsammans med ett spädbarn. Foto: Wong Maye-E/TT.

Ett år sedan Tacloban förintades av cyklonen Haiyan

Ett år sedan Tacloban förintades av cyklonen Haiyan
2:11 min

Idag är det exakt ett år sedan cyklonen Haiyan slog undan livet för så många i Filippinska Tacloban. Minst 7 000 människor dog men katastrofen påverkade cirka fyra miljoner människor.

För många har livet så smått börjat återvända. Men många har det fortfarande svårt och tvingas bo i tält, så som Deler och hennes familj.

– Vi hoppas få lämna tältet och få flytta in i ett provisoriskt hus, säger Deler till TV-kanalen Chanel News Asia.

Fortfarande är det drygt 400 familjer som bor i tält, men enligt stadens borgmästare så ska de kunna flytta in i ett provisoriska hus innan nyår. Men alla de cirka 15 000 permanenta husen som behövs kommer inte att vara klara förrän om cirka två år.

Biståndsorganisationen Plan jobbade med utveckling på ön Leyte redan innan tyfonen slog till och dess chef Carin Van der Hor menar att återuppbyggnad av skolor är mycket viktigt men också att få till mer permanenta och framförallt säkrare hem.

– Många bor fortfarande på platser som inte är säkra, säger hon.

Och att övertyga folk och få dem att förstå att de kanske inte kan få bo just där de tidigare hade sitt hem är bland det svåraste, enligt stadens borgmästare som jobbat hårt med att skapa säkra zoner runt om i provinsen.

Mellan oktober och januari varje år så drar 20-25 tyfoner in över Filippinerna och de har blivit mycket kraftigare under senare år.

En ny kraftig tyfon i det här området vore mer än förödande, säger Carin van der Hor.
Runt sex miljoner människor förlorade också sitt levebröd efter tyfonen...kokosnötsodling var en av de stora industrierna...men den slogs helt sönder och det tar runt sex till sju år innan en palm kan producera kokosnötter.

– Vi försöker utbilda människor till snickare, rörmokare och andra hantverk för att de ska kunna bygga sina egna hem. Men det är också något de kan försörja sig på, då det behövs byggas mycket här under lång tid framöver säger Plans chef Carin van der Hor.

Nedan hör du fler reportage och röster från tiden efter cyklonen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".