Xi Jinping och Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.
Barack Obama ska träffa Kinas Xi Jinping. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

Försvagad Obama möter asiatiska ledare

"Halt anka simmar till Asien"
2:17 min

I morgon reser USA:s president Barack Obama mot Asien och kommer bland annat att möta Kinas president Xi Jinping i Peking.

Obama ska delta i möten om ekonomi och samarbete också i Burma och Australien och i den långa listan av ärenden pekar flera bedömare på handelsfrågorna som centrala.

Tom Donilon, säkerhetspolitisk rådgivare till president Obama, sa häromdagen att Obamas "rebalance", omtag och skifte av fokus i utrikespolitiken mot Asien, är det viktigaste geopolitiska initiativet under Obamas tid som president.

Obamas långsiktiga strategi att stärka USA:s inflytande i Asien, inte minst ekonomiskt, har överskuggats av kriser i Mellanöstern och Ukraina och presidenten har fått kritik för svagt ledarskap, också i Asien.

Demokraternas och presidentens dåliga resultat i mellanårsvalen i veckan, kan försvaga honom ytterligare, tror någon bedömare.

"Halt anka simmar till Asien", är en tidningsrubrik här, till exempel, men
flera andra bedömare pekar på att en mer frihandelsvänlig, republikanskt dominerad kongress, tvärtom kan gynna Obamas ambitioner.

Daniel Twining, till exempel, Asiensakkunnig på German Marshall Fund och tidigare rådgivare till republikanen senator John McCain ger presidenten rådet att säga under resan att han vill samarbete med republikanerna och slutföra handelsöverenskommelser som är viktiga också för USA:s allierade i Asien.

"Demokraterna kan inte blockera det längre", skriver Twining på sin blogg.
USA vill sluta ett bilateralt handelsavtal med Kina och parallellt slutföra förhandlingarna om ett annat handelsavtal kallat TPP, Transpacific Partnership.

Handelsavtalet TPP är grundbulten i Obamas strategi, sa hans tidigare rådgivare Tom Donilon, i ett seminarium på tankesmedjan Brookings:

Avtalet kommer styra den globala ekonomin under nästa århundrade, sa Donilon och la till att det omfattar 40 procent av världens BNP, 30 procent av handeln och att det skulle kunna innebära ökade inkomster för USA med 78 miljarder dollar om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".