Veronica Karlsson. Foto: Vision

Facklig tuppfäktning om kvinnolöner

Kvinnodominerade fackförbund tycker de missgynnas
1:48 min

Inför kommande avtalsrörelse kräver flera fackförbund, inom kvinnodominerade branscher, högre löneökningar än andra - så att de närmar sig männen lönemässigt.

Men facket Unionen, där Niklas Hjert är förhandlingschef, varnar för de här kraven.

– Om det är alla offentliganställda och också delar av privatanställda som ska ha mer, då havererar modellen, säger han.

Modellen som Niklas Hjert pratar om är den som gäller nu, att industrin kommer överens med arbetsgivarna om sina löneökningar först. Det vore farligt om andra ska klättra på industrins norm, tycker han.

– Då kommer inte de anställda inom industrin vilja vara med och ta ansvar och sätta märket. I förlängningen leder det till för höga löneökningar och tappad konkurrenskraft, vilket leder till arbetslöshet och sämre skatteintäkter, vilket kommer missgynna de anställda i offentlig sektor.

Men offentliganställda, kvinnodominerade fackförbund, tycker att de missgynnas och halkar efter. Och tuppfäktningen inför avtalsrörelsen som ska avgöras om ett år för över 2,7 miljoner anställda är redan igång. LO-facket Kommunal kräver att kvinnorna släpps fram med högre löneökningar, och de kommunala tjänstemännen i Vision håller med.

– Under en period behöver våra yrkesgrupper inom välfärden få högre löneökningar än inom den privata sektorn, säger Veronica Karlsson som är föreslagen att ta över som Visions ordförande.

Hur ska det gå till?

– Ett sätt är avtal utan centralt angivna nivåer.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson gör ett tankeexperiment. Om det går att höja lönerna med 3 procent, säger han, så kan någon procentenhet mer gå till den offentliga sektorn än till näringslivet.

– Då skulle ju de privata, manligt dominerade branscherna ta ut 2,5 procent, och kvinnodominerade branscher och lågavlönade 3,5 procent. Då skulle man inte rubba någon kostnadsjämvikt men det förutsätter att alla är överens om det för att det ska gå att genomföra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".