Anhöriga och andra demonstranter kräver svar om försvinnandena. Foto: Alejandrino Gonzalez/TT.

Erkännande i Mexiko: Dödade 43 studenter

Uppdraget ska ha kommit direkt från stadens borgmästare
2:05 min

I Mexiko tror sig myndigheterna ha funnit resterna av de 43 lärarstudenter som försvann för över en månad sedan i södra delen av landet. De misstänkta gärningsmännen har nu erkänt att de fört bort och dödat studenterna, som sen ska ha slängts i en flod.

Det var otäcka bilder som riksåklagaren igår visade vid en presskonferens. På polisens rekonstruktionsvideo syns de misstänkta gärningsmannen visa hur massakern gick till, i detalj.

De står invid en flod, framför en lastbil, och berättar hur några av studenterna hade kvävts till döds redan under färden, resten sköts  i ryggen när de kom fram. Sedan brändes kropparna och resterna slängdes i floden.

Det var där de hittades av federal polis nu i veckan, efter att gärningsmännen erkänt.

De 43 lärarstudenterna greps i samband med en demonstration i staden Iguala i slutet på september.

De fördes bort av polis, som lämnade över dem till en lokal knarkkartell. Uppdraget kom direkt från stadens borgmästare och hans fru, som ska ha störts av studenternas protest i staden.

Borgmästarparet sägs ha kopplingar till knarkmaffian, och har nu gripits.

I takt med att fler och fler uppgifter blivit kända för allmänheten har stora protester hållits runtom i Mexiko, mot korruptionen och till stöd för studenternas anhöriga. De förhöll sig igår avståndstagande till åklagarmyndighetens information.

– Vi vill ha bevis, vi tänker inte ge upp om att hitta våra barn förrän vi vet att det är dem so hittats i floden, sa en av studenternas mammor igår vid en presskonferens.

DNA-proven kommer dröja eftersom resterna som hittats är i så dåligt skick. Men mycket tyder på att det faktiskt är studenterna som funnits i floden.

Under den månad som gått sedan de försvann har flera massgravar hittats runt om staden Iguala. Även de resterna ska nu identifieras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".