Jan Rydh. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Debatt: Risk för galopperande sjukskrivningar

Kostnaderna för sjukförsäkringen fortsätter att öka. För att hejda hotande galopperande ökning av sjukskrivningarna behövs akuta åtgärder. Det anser Jan Rydh på dagens DN Debatt.

Jan Rydh har tidigare utrett sjukförsäkringen och som har flera förslag på hur sjukfrånvaron ska hindras att öka.

– Det finns gott om arbetsplatser som är hälsosamma i form av att de har mycket låg sjukfrånvaro. Men det finns också ett antal arbetsplatser som har mycket hög frånvaro. Det är framförallt där jag tycker att man ska sikta in generella åtgärder. Man måste se till att de allra flesta, helst alla arbetsplatser är hälsosamma. Då får man också bukt med den så kallade onödiga sjukskrivningen, säger Jan Rydh.

De åtgärder som Jan Rydh föreslår innebär bland annat att kvinnors arbetsvillkor ska bli bättre, och att primärvården ska granska arbetsplatsen vid längre sjukfrånvaro. Och han vill att företagshälsovården ska återupprättas, förnyas och utvecklas, säger han

– Går man till en vårdcentral i dag med stress eller andra problem  så har en läkare ingen aning om hur arbetsplatsen ser ut eller hur den kan anpassas till individen. Det skulle däremot en bra företagshälsovård kunna göra. Det är därför jag tycker att man ska satsa på och förnya företagshälsovården, inte bara så att den kommer tillbaka i sin gamla form, säger Jan Rydh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista