Det är inte denna modell av Kavats skor som innehåller de höga gifthalterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Förbjudna gifter i barnskor

"Ämnena är klassade som hormonstörande och misstänkt cancerogena"
2:13 min

Flera vinterskor för barn innehåller miljögifter som är förbjudna. Det visar en undersökning som Testfakta gjort för Dagens Nyheter. Fem av åtta undersökta barnskor innehåller ämnen, som misstänks vara cancerframkallande. 

 – Jag tänkte att det är mer vanligt förekommande än man tror överallt. I barnskor hade man kanske inte förväntat sig att det skulle finnas gifter, men jag är inte heller speciellt förvånad, säger föräldern Kristoffer Eriksson, som läst om testet.

Är det något du kommer att fundera på när du köper skor?

 – Ja, det är klart att tanken slår mig definitivt.

Kristoffer Eriksson är på väg från lekparken. Det är ganska blött och lerigt där i dag; perfekt då med skor som är varma, som andas men ändå håller vätan ute.

Det är just för de egenskaperna som perflourerade ämnen som PFOS och PFOA fyller en så bra funktion. Problemet är att de också är giftiga.

PFOS är redan förbjudet i EU och PFOA kommer att bli. Ändå fanns PFOS i ett av skoparen som testades och PFOA i fyra par av de åtta i det test som publiceras i Dagens Nyheter i dag.

Så frågan är om det är giftigt för barnen att ha på sig de här skorna?

 – Det är ingen direkt hälsorisk att använda skorna, men ämnena är klassade som hormonstörande och misstänkt cancerogena, säger Ulrika Dahl är chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

– När skon tillverkas och även vid avfallsledet så släpps de här ämnena ut, hamnar i våra vattendrag, i våra fiskar och i annan mat. Så vi får i oss dem ändå.

Även Bert-Ove Lund, som är toxikolog på Kemikalieinspektionen, tycker att det är bekymmersamt, men tror ändå att de här ämnena kommer att ersättas av andra, förhoppningsvis mindre skadliga ämnen inom några år.

– I ett första skede jobbar vi på att få bort värstingarna så att säga.

Så vad gör man då som konsument? Letar efter skor och funktionskläder utan gifter, kräver svar på frågor om det i affären, menar Naturskyddsföreningens Ulrika Dahl.

Men tvåbarnspappan Per Svensson tycker inte att det är så lätt.

 – Jag är för dåligt insatt och speciellt när man har flera barn, och man vill ha kläder och det byts ut hela tiden, så blir det nog så att man litar på de handlare man går till att de tar sitt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".