1 av 4
En mur av ljus längs den gamla barriären. Sovjetledaren Michaeil Gorbatjev på plats och tusentals firande människor. Foto: TT
2 av 4
Den gamla Sovjetledaren Michail Gorbatjov var på plats i Berlin under fredagen. Foto: TT
3 av 4
Längs den gamla barriären mellan Öst- och Västeuropa lyser de klotformade lyktorna. Foto: TT
4 av 4
Tusentals firande människor samlades under fredagskvällen.. Foto: TT

Starka känslor vid firandet i Berlin

En synbart rörd Gorbatjov talade
2:00 min

I helgen firas 25-årsjubileet av Berlinmurens fall. Igår tändes den långa rad av nästan 8 000 lysande ballonger som går längst hela mursträckan och 100 000-tals människor var ute på gatorna och tittade. Den förre sovjetiske presidenten Michail Gorbatjov hyllades när kom till den berömda före detta gränsövergången Checkpoint Charlie.

Den i dag 83-årige Michail Gorbatjov fick varma applåder av folkmassan, som hade samtals för att se och höra honom vid Checkpoint Charlie i går kväll.

Den före detta sovjetiske presidenten hälsade God kväll på tyska, och synbart rörd var han med och invigde en minnestavla för sitt, med sin reformpolitik, stora bidrag till de politiska händelser som ledde fram till Berlinmurens fall och den tyska återföreningen och Kalla krigets slut.

Men Gorbatjov kom också med manande ord, vi måste se till att vi bevarar det vi åstadkom, och han talade lätt varnande om förändringar i världen och Europa på senare år.

Många människor var ute och gick längs den före detta murgränsen genom Berlin i går kväll.

Sent på eftermiddagen när skymningen hade fallit tändes den mycket effektfulla så kallade Lichtgrenze, en lång rad med lysande ballonger som ställts upp längs 15 km av mursträckan genom staden.

När den socialdemokratiska förbundsdagsledamoten Iris Gleicke, själv uppvuxen i DDR, mindes hur öst- och västtyskar föll varandra i armarna den nionde november 1989 kunde hon inte hålla tårarna tillbaka.

På söndag är det själva årsdagen och då väntas hundratusentals komma till festligheterna framför Brandenburger Tor.

Men inledningen av firandet innehöll också kontroverser. Den före detta östtyske regimkritikerna, vissångaren och författaren Wolf Biermanns stenhårda kritik i förbundsdagen mot det tyska Vänsterpartiet, Die Linkes, ledamöter väckte intensiv debatt. Partiet härstammar till viss del från det östtyska kommunistpartiet.

– Ni är eländesresterna av ett system som tack och lov besegrades, sa Biermann och pekade på Die Linkes ledamöter innan han sjöng.

Relaterat

Mer om Berlinmuren 25 år efteråt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".