Foto: Hasse Holmberg / TT

Första tiggeriförbudet i Norge

Tiggaren i tårar: "Jag har två barn"
1:35 min

Nu på måndag blir Arendal den första kommun i Norge som förbjuder tiggeri. Samtidigt finns planer att införa ett nationellt tiggeriförbud i Norge. 

Nicoletta från Rumänien är förtvivlad över att hon nu tvingas sluta tigga i Arendal.

– Jag vet inte hur det ska gå, jag har två barn, säger en gråtande Nicoletta till norska NRK.

Sedan i somras är det tillåtet för norska kommuner att införa lokala tiggeriförbud. Arendal i Sydnorge blir nu först med att göra det, och på torsdag kommer grannkommunen Lillesand sannolikt fatta slutligt beslut om att förbjuda tiggeri även där.

– Vi såg ju att kriminaliteten ökade i takt med antalet tiggare, säger Anders Kylland, ledande lokalpolitiker för invandringskritiska Fremskrittspartiet, till NRK.

– Om jag försvinner, tror du att det stoppar kriminaliteten i Arendal? Aldrig, säger Nicoletta, som hävdar att hon inte ägnar sig åt något kriminellt.

I Danmark är det klassat som ett brott att tigga, och i Sverige har idén om tiggeriförbud förts fram flera gånger, bland annat under valrörelsen av moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson.

I Norge kommer nu alltså de första lokala tiggeriförbuden, samtidigt har regeringen planer på att försöka driva igenom ett nationellt förbud under nästa år. Diskrimineringsombudsman Sunniva Ørstavik anser att lagändringen uppenbart syftar till för att få bort romer från norska gator, och att den därför är diskriminerande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".