Kompositören Tommy Kaså. Foto: Lars-Peter Hielle.

Musikskapare blir utan ersättning från Stim

1:35 min

Tonsättare som skriver musik till svenska hälso- och spaanläggningar får inte betalt, trots att deras kunder betalar för musiken, det berättar P1-programmet Kaliber i dag.

Förra året betalade svenska företag in 133,8 miljoner kronor till upphovrättsorganisationen Stim, pengar som saknar adressat och kan hamna i fel fickor.

Hotell, spa anläggningar och andra företag köper årligen licenser  av upphovsrättsorganisationen Stim för att få spela bakgrundmusik för sina kunder. Men många av de som skriver musiken blir utan inkomster trots att deras spelas dygnet runt på svenska hotell.

Stim har i dag ingen möjlighet att veta vad som spelas ute bland det tiotusentals företagen i Sverige därför baserar man utbetalningarna på kundundersökningar.

Resultatet blir att det är upphovsmän som spelas i radio och tv bland annat, som får dela på de över 130 miljoner kronor som Stim varje år inkasserar. 

– Man kan åka till månen men det finns inget sätt att fördela det här, säger Örjan Strandberg som sitter i Stims fördelningskommitté.

Siffror som Kaliber kommit över visar att den amerikanska kompositören Ken Elkinson spelats 80 000 minuter under ett halvår, 19 000 gånger på tre spa-anläggningar. Det är rapportering som Stim fått in, men som inte räcker för att Elkinson ska få betalt.

– Jag är 99 procent säker att jag inte har fått en cent från Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista