Kenneth Bae och Matthew Miller, tidigare fångar i Nordkorea frigavs åttond november 2014. Foto: TT

Amerikaner friade från Nordkorea – "Tackar Sveriges regering"

Nordkorea bjuder in FN-representant för mänskliga rättigheter
1:26 min

Amerikanerna Kenneth Bae och Matthew Miller har släppts ur fångenskap i Nordkorea. De är nu på väg till USA, uppger USA:s utrikesdepartement.

Chefen för USA:s underättelsetjänst, James Clapper, reste till Nordkorea för att försöka få de två amerikanerna frigivna. Med hjälp från den svenska ambassaden har försöket nu lyckats.

"Vi vill särskilt tacka våra internationella partners, vår skyddsmakt Sveriges regering för deras outtröttliga ansträngningar för att säkra Bae och Millers frigivande", skriver USA:s utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Kenneth Bae är en missionär som greps i Nordkorea i november 2012 och dömdes till 15 års straffarbete för brott mot staten. Men frias alltså nu efter två års fångenskap. Matthew Miller har anklagats för spionage och hållits i landet sedan april i år efter att han dömts till sex års straffarbete.

Ingen har hittills kunnat förklara varför de båda amerikanerna släpps just nu. Nordkoreas bevekelsegrunder tycks vara ett mysterium för USA, men det faktum att USA skickade James Clapper, underrättelsechefen, för att hämta hem fångarna, beskrivs som betydelsefullt för nordkoreanerna.

Nordkorea är samtidigt under hård press i FN, som efter en rapport om Nordkorea övergrepp mot medborgarna, överväger att kräva att Nordkorea ställs inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Efter rapporten, som beskriver fruktansvärda förhållanden i fångläger med straff som avrättningar och våldtäkter har Nordkorea överraskande bjudit in EU:s speciella representant för mänskliga rättigheter att besöka Nordkorea.

Ett besök från FN:s motsvarande ombud villkorades tidigare av en nordkoreansk diplomat med att FN först måste släppa hotet om att dra Nordkorea inför den internationella domstolen i Haag.
Hotet kvarstår och förhandlingar om hur det ska formuleras pågår. Sverige, tillsammans med resten av EU, står bakom förslagen i rapporten från i vintras om mänskliga rättighetsbrott, varav rättegång i Haag var ett. Nordkorea avfärdar regelmässigt anklagelserna som propaganda.

Kina, som har en permanent plats i säkerhetsrådet, har signalerat att de kommer att lägga in sitt veto mot att deras allierade Nordkorea skulle ställas inför rätta i Haag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".