Albanien möter Serbien efter drönarkalabalik

Nationalismen kokar under ytan på Balkan
1:35 min

I dag ska premiärministrarna från Albanien och Serbien mötas i Belgrad. Det är första gången på 68 år som en albansk ledare besöker grannlandet. Läget mellan de två länderna har varit mycket spänt sedan i mitten av oktober.

En drönare med en flagga på Storalbanien flög in över EM-kvalmatchen i fotboll mellan de två länderna. Matchen avbröts. Bråk uppstod och ett inplanerat möte mellan ländernas premiärministrar sköts upp. Men i dag ska mötet bli av.

De två premiärministrarna, Albaniens Edi Rama och Serbiens Alexander Vucic, möts, medan nationalismen fortsätter att koka under ytan på Balkan. Den spektakulära händelsen på EM-kvalmatchen med drönaren och flaggan på Storalbanien visar, att drömmen lever kvar i Albanien, om att införliva albansktalande områden i grannländerna. Men ordkriget som följde på den avbrytna fotbollsmatchen har klingat av, hävdar den albanska regeringen inför mötet nu.

Relationen till EU kommer att vara ett av huvudämnena i dag. Serbien inledde medlemsförhandlingar med Bryssel i januari i år och Albanien erkändes som kandidatland i juni månad.

Den albanska regeringen räknar inte med något EU-medlemsskap inom de närmaste tio åren, men vägen måste börja brytas nu och Serbien har kommit längre. Tyskland bland andra manar länderna till mer samarbete för att skapa lugn och för att nationalismen inte åter ska blomma ut i konflikter. Brottsligheten och korruptionen måste minska för att bli EU-medlem.

Inte på 68 år har en albansk premiärminister avlagt något officiellt besök i Serbien, så mötet är historiskt, men några stora genombrott är kanske inte att vänta. Albanerna tackade nyligen nej till ett försök att samla ledare för Serbien, Kosovo, Bosnien, Makedonien, Montenegro och Albanien, vilket ju hade blivit ett symbolladdat möte.
Alice Petrén Östeuropakorrespondent

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".