Protester mot myndigheterna efter 43 försvunna studenter rapporterats vara mördade. Foto: Marco Ugarte/TT.

Ilska i Mexiko efter mord på studenter

Presidenten lovade att alla skyldiga kommer att straffas
1:40 min

I Mexiko är stämningen upprörd efter gårdagens besked att de 43 försvunna lärarstudenterna troligen mördats och dumpats i en flod nära staden där de senast sågs, för över en månad sedan. Fallet med studenterna har skakat om det mexikanska samhället, och i går hölls en nattvaka i huvudstaden Mexico City.

Folkmassan i Mexico City räknade i kör, från ett till 43.

Porträttbilderna som lystes upp av stearinljus i nattmörkret visade tydligt att bakom varje siffra finns ett namn, och ett ansikte.

De 43 unga männen, som saknats i över en månad, har nu antagligen återfunnits. Dock inte levande, som demonstranterna hoppades.

Det var vid en presskonferens i går som Mexikos riksåklagare meddelade att studenternas kvarlevor troligen funnits, i en flod nära staden Iguala.

Det var där de försvann i slutet på september i samband med en demonstration.

Gärningsmännen, som tillhör en lokal knarkkartell, har erkänt att de skjutit studenterna och kastat deras brända kroppar i floden.

Men hjärnan bakom brottet tros vara stadens borgmästare och hans fru, i maskopi med den lokala polisen.

Mexikos president Enrique Peña Nieto lovade i går att alla skyldiga kommer att straffas.

– Min regering har använt alla medel som stått oss till buds för att utreda det här brottet och hitta de skyldiga, men det har inte varit lätt, eftersom den organiserade brottsligheten haft kontroll över de lokala myndigheterna i staden Iguala, sa Enrique Peña Nieto.

I dag frågar sig många mexikaner hur högt upp i statsapparaten den kontrollen egentligen utövas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".