Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen satsar på framgångslösa företagsstöd

Företagaren: "var tvungen att slänga bort pengar"
1:53 min

Den nya regeringen vill satsa mer på innovationsstöd till företag. Men den första oberoende utredningen av de statliga innovationsstöden till små och medelstora bolag visar att stöden inte har haft någon som helst effekt för tillväxten i företagen.

En av dem som fått stöd är Sven-Olov Holm i Gävle, och han anser att stöden till viss del är slöseri med skattepengar.

– Med pengarna följer en del villkor som är väldigt svåra. Jag tyckte att jag var tvungen att slänga bort pengar på saker som jag egentligen inte hade användning för just då. Istället hade jag kunnat använda pengarna bättre till andra saker, så det var en frustrationsfaktor i det hela.

För två år sedan fick han 300 000 kronor i Vinn Nu-stöd från Vinnova. Pengar som inte har lett till att företaget har vuxit på något sätt.

Och det gäller inte bara hans företag. Den första oberoende rapporten som har gjorts av Vinnovas innovationsstöd till små och medelstora företag, Vinn Nu och Forska & Väx, visar att de inte har haft någon som helst effekt på tillväxten i företagen fem år efteråt – trots att det är stödens mål.

Sammanlagt handlar det om en halv miljard kronor. Pengar som kunde ha använts bättre konstaterar Sven-Olov Daunfeldt, professor i Nationalekonomi och forskningschef på Handelns Utredningsinstitut - och en av forskarna bakom rapporten som har beställts av myndigheten för Tillväxtanalys.

– Min slutsats är att det hade varit mycket bättre att försöka förbättra företagsklimatet generellt för företagarna än att politikerna ska försöka plocka vinnare för det lyckas de inte med.

Vad skulle man kunna göra för att förbättra generellt?

– Jag tror att det mycket handlar om att man måste göra det mer lönsamt för företagare att vara företagare, så att företagens villkor blir mer lönsamma. Så att fler vill starta företag och framförallt att fler vill växa. Vi har väldigt många företag i Sverige idag som är lönsamma men har få antal anställda och inte växer. Det tror jag är den stora utmaningen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".