"Förnya företagshälsovården mot stigande sjuktal"

"Det är bråttom"
2:36 min

Kostnaderna för sjukförsäkringen hotar att öka kraftigt om regeringen inte gör något åt de stigande sjuktalen. Det menar Jan Rydh, som tidigare har utrett sjukförsäkringen, och som bland annat vill att företagshälsovården återupprättas och utvecklas. Han får medhåll av företagsläkaren Karin Nord vid Ådalshälsan i Kramfors.

– Ja, det tycker jag och det är bråttom, därför att om många individer, särskilt de med mental ohälsa, tillåts gå passivt sjukskrivna så tappar de fotfästet i tillvaron och i arbetslivet. Och när sjukskrivningsdagarna tickar på riskerar de att slås ut från arbetslivet, säger Karin Nord vid Ådalshälsan i Kramfors.

För att hejda de stigande sjuktalen föreslår utredaren Jan Rydh på Dagens Nyheters debattsida i dag bland annat att kvinnors arbetsvillkor ska bli bättre, och att primärvården ska granska arbetsplatserna vid längre sjukfrånvaro.

Han konstaterar också att primärvården har svårigheter att ta hand om sjukfall som har koppling till situationen på arbetsplatsen.

– Går man till en vårdcentral idag med stress eller andra problem så har en läkare ingen aning om hur arbetsplatsen ser ut eller hur den kan anpassas till individen. Det skulle däremot en bra företagshälsovård kunna göra. Det är därför jag tycker att man ska satsa på och förnya företagshälsovården, inte bara så att den kommer tillbaka i sin gamla form.

Efter att sjuktalen stadigt sjunkit fram till 2010 har trenden vänt och de senaste fyra åren har antalet sjuka ökat igen.

Jan Rydh varnar också att för en våg av galopperande sjukskrivningar kan få kostnaderna för sjukförsäkringen att skena.

Men att återinföra företagshälsovården på fler arbetsplatser är inte enkelt, säger Karin Nord vid Ådalshälsan.

– Problemet är ju att många arbetsgivare och särskilt offentliga arbetsgivare som kommuner och landsting, inte anser sig ha råd att bekosta snabb vård och rehabilitering hos oss.

– För det är klart att vi kostar ju precis som en vårdcentralsläkare, men vi har alltså ingen skattesubventionering, och då väljer man ofta att skicka anställda till primärvården, en primärvård som redan har fullt upp med att ta hand om den åldrande befolkningen, säger Karin Nord, företagsläkare vid Ådalshälsan i Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".