Michail Gorbatjov framför Brandenburger Tor. Foto: TT
25 år sedan Berlinmurens fall

Michail Gorbatjov varnar för nytt kallt krig

Han var med och satte stopp för Kalla kriget. Men under ett tal i Berlin idag varnade den forne Sovjetledaren Michail Gorbatjov för ett andra kallt krig mellan öst och väst. 

"Världen är på randen till ett nytt kallt krig. Vissa skulle säga att det redan börjat. Ändå ser vi inte att FN:s säkerhetsråd spelar någon roll eller agerar", sa den gamle Sovjetledaren i ett tal vid Brandenburger Tor i Berlin under lördagen.

Michail Gorbatjov var med och lättade upp Sovjetunionen i slutet av 80-talet och bidrag därmed till tinade relationer mellan öst och väst. Sovjetunionen föll och Tyskland blev ett enat land. Gorbatjov är nu på plats i Berlin för att fira 25-årsdagen för Berlinmurens fall som inträffar under söndagen. 

På lördagen tog den nu 83 år gamla sovjetledaren upp situationen i världen i ett tal. Han pekade på inbördeskriget i Ukraina och hur relationen mellan öst- och västvärlden återigen håller på att svalna. Och trots att han blev den sista Sovjetledaren innan unionen föll anklagade han västvärlden för att ha utnyttjat Rysslands svaghet för egna framgångar istället för att närma sig landet.

"För att beskriva det metaforiskt: En blåsa har nu blivit ett infekterat sår. Och vem lider mest av vad som händer? Svaret är självklart: Europa", sa Gorbatjov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista