Amerikanskt stridsflygplan och en explosion efter en västledd flygräd. Foto: TT

Flygbombning mot Isisledare i Irak

Uppgiften kom från lokala källor
1:25 min

Det har gått rykten under natten att den USA-ledda koalitionen mot Isis har skadat terrororganisationens ledare Abu Bakr al-Baghdadi i Irak, men hittills har ingen kunnat bekräfta det.

Den uppgift som bekräftats av USA hittills, är att den USA-ledda koalitionen genomfört en serie flygattacker nära den irakiska staden Mosul mot "en samling ISIL ledare". USA använder förkortningen ISIL för terroristorganisationen.

Talespersonen för den amerikanska militärens centralkommando sa, som svar på rykten om att ISIS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi skulle ha skadats vid raiden, att USA inte visste om han ingått i den grupp som var målet för attacken.

Uppgiften om att Isis-ledaren var skadad kom från lokala källor, citerade av tv-bolaget Al-Arabiya, men har alltså inte bekräftas.

USA har utfäst en belöning på tio miljoner dollar till den som tar Abu Bakr al-Baghdadi tillfånga.

Vid attacken förstördes, enligt den amerikanska militären, tio fordon, troligen lastbilar med vapen monterade.

Flygangreppet genomfördes alltså nära Mosul, en stad i Irak som ISIS tog i somras och där de infört strikta sharialagar.

Den USA-ledda koalitionens flygattacker ska understödjas med mer amerikansk militär personal i Irak.

USA:s president Barack Obama meddelade häromdagen att han vill skicka ytterligare 1 500 "icke stridande" militär till Irak, och han begär stöd i kongressen för ytterligare 5,6 miljarder dollar för terroristbekämpning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".