Omärkta militärfordon på en väg utanför staden Snizhne, 8 mil från Donetsk i Ukraina. Foto: Mstyslav Chernov/TT.

Intensiva strider i Donetsk i natt

I den del av Donetsk i östra Ukraina som kontrolleras av proryska rebeller har intensiva artilleristrider brutit ut i natt.

Eldgivningen startade nära stadskärnan under natten till söndagen.

Uppgifterna kommer från AFP-journalister som befinner sig i området. De berättade att bombardemanget pågick i åtminstone två timmar.

Enligt nyhetsbyrån är det första gången som så pass hårda strider har observerat sedan avtalet om vapenvilan undertecknades i september.

På grund av ett utegångsförbud, som införts av separatisterna i Donetsk, var det enligt AFP inte omedelbart möjligt att se vilka skador som striderna orsakat.

Innan dess sade säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE att den är "mycket bekymrad" sedan dess övervakare bevittnat hur militärfordon, haubitsar och soldater rör sig genom östra Ukraina, i områden som kontrolleras av separatisterna.

Observationerna gjordes enligt OSSE både i Donetsk och den näraliggande staden Makijivka.

I fredags uppgav Ukrainas regering att kolonner med militärfordon kört in över gränsen från Ryssland. Dagen efter räknade reportrar från den amerikanska nyhetsbyrån AP till över 80 fordon utan nationalitetsbeteckningar som rörde sig längs vägar i separatistkontrollerade områden.

Ryssland förnekar inblandning i striderna, men har givit rebellerna politiskt och humanitärt stöd.

Schweiziske presidenten Didier Burkhalter, som för närvarande innehar ordförandeskapet i OSSE, säger att han är "väldigt bekymrad över det uppblossande våldet" i östra Ukraina.

Han manar alla parter att agera ansvarsfullt och att göra allt som står i deras makt för att "ytterligare konsolidera vapenvilan".

Trots vapenvilan pågår daglig beskjutning och antalet dödsoffer, både militära och civila, ökar stadigt. Enligt FN har hittills över 4 000 människor dödats i kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".