Loretta Lynch talar i Vita huset den 8 november 2014, efter att president Obama nominerat henne till justitieminister. Foto: Susan Walsh/TT.

Första svarta kvinnan som justitieminister i USA

Beskrivs som "politiskt oberoende"
1:00 min

USA får för första gången en svart kvinna som justitieminister om president Barack Obama får som han vill. Loretta Lynch, allmän åklagare i New York, måste först godkännas av senaten.

Loretta Lynch kommer från södra USA. Hennes far var baptistpastor i North Carolina och stödde medborgarrättskampen bland annat genom att låta svarta studenter som planerade protester mot segregationen i skolan, använda hans kyrka för möten.

- Det är inte mer än drygt femtio år sedan. Jag var en liten tulta som satt på pappas axlar, har Loretta Lynch sagt.

Sedan blev hon Harvardstudent och har varit allmän åklagare i New York, i ett distrikt med åtta miljoner innevånare, både under Bill Clintons och under Barack Obamas tid som president.

Hon har alltså godkänts av senaten tidigare, med acklamation till och med, och skälen till att välja Loretta Lynch beskrivs som en kombination av hennes kompetens och möjligheter att bli bekräftad av en senat där republikanerna har majoritet efter det senaste valet.

Loretta Lynch beskrivs som "politiskt oberoende" och utan kopplingar till president Obama.

Enligt förhandsuppgifterna kommer Vita Huset inte skynda igenom nomineringen utan låta den nyvalda senaten ta ställning i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".