Omärkta militärfordon på en väg utanför staden Snizhne, 8 mil från Donetsk i Ukraina. Foto: Mstyslav Chernov/TT.

Intensiva strider i Donetsk

Ett 40-tal militärfordon in i staden
1:38 min

I miljonstaden Donetsk har tung intensiv beskjutning hörts hela natten och fortsatt under morgonen. Samtidigt varnar europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s övervakare om att ny tung militär utrustning förts in i Donetsk.

Eftersom det sen länge råder utegångsförbud nattetid och efter klockan nio på kvällen är det omöjligt för reportrar att undersöka närmare vad som hänt.

Även under morgonen har beskjutningen fortsatt, enligt reportrar inne i staden både i centrala delar, som kontrolleras av separatisterna, och runt den omstridda flygplatsen, som fortfarande är under ukrainsk kontroll.

Striderna är de värsta sedan vapenvilan den 5 september och verkar vara början på dess totala sammanbrott.

OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, vars observatörer ska övervaka att vapenvilan efterlevs i området, rapporterar om ett 40-tal militärfordon, dels trupptransporter och dels lastbilar som drog grovkalibriga moderna 120 millimeters haubitspjäser, i separatistkontrollerade Donetsk.

En 120 millimeters haubits har stor räckvidd och sprider stor förödelse. I krig använts den för att skjuta iväg både kemiska stridsmedel, klusterbomber och vanliga bomber.

Nyhetsbyrån AP:s team inne i Donetsk har publicerat bilder på samma transport, där bilarnas registreringsskyltar tagits bort liksom allt annat som kan identifiera var de kommer från.

Det är ett beteende som påminner om de "gröna män" som intog Krimhalvön, som Ryssland först förnekade var ryska, men som sedan presidenten själv bekräftade var ryska militärer.

Kiev anklagade redan i fredags Ryssland för att ha skickat stridsvagnar, haubitsar och trupp över gränsen in i separatistområdet.

OSSE:s rapport är den första oberoende som noterar risken för upptrappning i och med truppförflyttningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".