1 av 4
Barcelonabor röstar i en skola. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 4
Underskrifter samlas in till FN för att främja frågan om Katalonien. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
3 av 4
Javier röstar i en lågstadieskola i Barcelona men vill inte säga på vad. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
4 av 4
Barcelonabor röstar i en skola. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Tidiga köer för att rösta om Kataloniens självständighet

"Det är en väldigt special dag för oss"
2:28 min

Många köade tidigt i dag för att säga sin mening i en symbolisk omröstning om självständighet i spanska Katalonien. Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon har mött väljare i Barcelona.

Katalanerna genomför omröstningen trots att spanska regeringen starkt motsatt sig den och anser att den är olaglig. 40 000 volontärer är med och arrangerar och många vill visa att de har yttrandefrihet.

– Var och en ska kunna säga vad de tycker, oavsett om det är ja eller nej, säger Barcelonabon Javier Casanovas på väg in i skolan Escola Pia Balmes.

Kön är lång in till klassrummen här i Barcelona. Volontärer ser till att det är möjligt för boende här att säga sin mening. Under några frukttavlor av skolbarn står en enkel papplåda för röster. Men ingen valmyndighet är med och arrangerar.

– Det är en väldigt special dag för oss och förhoppningsvis ett steg framåt, säger Coral Francas som vill ha självständighet.

Det är två frågor, om Katalonien bör bli en egen stat och om den i så fall ska vara ett självständigt land. Annars skulle lösningen kunna vara en sorts delstat i Spanien.

Det här blir som en stor opinionsundersökning mot regeringens och parlamentets vilja. Argumenten för självständighet handlar om ekonomin, språket, kulturen och historia.

Katalonien är Spaniens ekonomiskt starkaste region och en utbrytning skulle vara förödande för Spanien anser många.

En författningsdomstol stoppade planerna på en riktig folkomrösnitning och har också uttalat att en symbolisk omröstning är olaglig. Krafterna är starka här. Men regeringen i Madrid anser att omröstningen är anti-demokratisk. Men det ler Barcelonaborna åt.

– Det mest demokratiska är rätten att få säga vad man tycker, anser Maria Angeles.

Vid ett bord utanför skolan samlar rörelsen Catalan Assembly in namnunderskrifter för att ta hjälp av FN i frågan om Kataloniens framtid.

Frågan splittrar här. En Barcelonabo som inte vill säga sitt namn ska inte rösta och vill absolut inte ha självständighet.

– Nej, nej. Spanien är rikare när alla är med, anser han.

Premiärminister Rajoy har sagt att omröstningen i dag inte får någon betydelse. Många var oroliga för att polisen skulle stoppa människor vid vallokalerna eller stänga skolor men hittills har det gått lugnt till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".