Mattias Karlsson (SD) avfärdar spekulationer om Åkessons avgång

1:29 min

Jimmie Åkesson (SD) kommer tillbaka. Det säger tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson (SD) till Ekot efter spekulationer om att han vill ta över.
– Hela partiet är inställt på att Jimmie ska komma tillbaka inom en relativt snar framtid.

Frågan om och när Jimmie Åkesson kommer tillbaka som verksam partiledare för Sverigedemokraterna har blivit aktuell idag när vice partiledaren Mattias Karlsson som nu leder partiet i en intervju i DN öppnar för att ta över som partiledare permanent: 

r det så att andra bedömer att det bästa för partiet är att jag är partiledare så får jag väl ta mig en funderare på det. Men jag är helt ärlig när jag säger att jag helst skulle slippa."

Men Mattias Karlsson säger nu att det inte ligger något i de spekulationerna.

– Nej det är det inte. Jag är helt övertygad om att Jimmie Åkesson kommer tillbaka. Det är också vad han har sagt till mig att han vill göra och tänker göra. Det har alltid varit min uppfattning att så länge jag är aktiv i partiet är det min plikt att göra det som partiet vill och kräver att jag ska göra oavsett om jag vill det själv eller inte.

Pågår det diskussioner i partiledningen om vad ni ska göra om det dröjer väldigt länge innan Jimmie Åkesson kommer tillbaka?
– Nej, det är inget vi tänker särskilt mycket på i nuläget.

Har du fått frågan från valberedningen?
– Nej, det pågår inget sådant arbete i valberedningen.

Det är i en intervju i Dagens Nyheter idag som Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen och den som leder Sverigedemokraterna nu medan Jimmie Åkesson är sjukskriven, säger att han skulle överväga att bli partiledare om han fick frågan.

Men nu, när spekulationerna har tagit fart, säger han till Ekot att det han egentligen syftar på är att han är lojal till sitt parti och gör det som krävs av honom. Men frågan är ju om Jimmie Åkesson kommer att vara tillbaka i december när regeringens budgetförslag ska röstas igenom och Sverigedemokraterna skulle kunna fälla det genom att rösta på alliansens:

– Hela partiet är inställt på att Jimmie ska komma tillbaka inom en relativt snar framtid. Men om det är om en månad eller om tre till fyra månader det vet vi inte.

Mattias Karlsson (SD)

Född 1977 i Rottne utanför Växjö

Anslöt sig till Sverigedemokraterna 1999

Politisk sekreterare i Malmö 2002—2010

Riksdagsledamot i kulturutskottet 2010-2012 ice gruppledare för riksdagsgruppen och ledamot av arbetsmarknadsutskottet 2012—2014

Blev partiets gruppledare i september 2014 

Är SD:s chefsideolog och har haft stort inflytande på partiets program och idéutveckling 

Vikarierande partiledare sedan oktober 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista