1 av 12
Angela Merkel dök plötsligt upp framför kamerorna vid firandet. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 12
Scott och Sibylle McDonald från USA vid die Lichtgrenze. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
3 av 12
1 000-tals människor på Ekumenisk gudstjänst i Mauerpark. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
4 av 12
Platz des 9 november - här öppnades första bomen när Berlinmuren föll. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
5 av 12
Antony van Roy och Shandy Jimenez turister i Berlin vid Lichtgrenze. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
6 av 12
Lichtgrenze vid Riksdagshuset i Berlin. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
7 av 12
Tusentals människor omger Brandenburger Tor. Foto: Michael Sohn/AP/TT
8 av 12
Den siste Sovjetledaren Michail Gorbatjov håller en av de 8000 lysande heliumballongerna som lyfte mot Berlinhimmeln under firandet. Foto: TT
9 av 12
Angela Merkel stående i publiken vid firandet i Berlin. Foto: TT
10 av 12
Lysande heliumbalonger seglar mot Berlins himmel. Foto: TT
11 av 12
8000 lysande heliumballonger ska släppas upp längs Berlinmurens gamla sträckning ikväll. Foto: TT
12 av 12
Tusentals människor firar 25-årsjubileet i stadens hjärta.

Minnen av muren lyste upp Berlin

"Valt att göra det mer på gräsrotsnivå"
2:07 min

8000 lysande ballonger släpptes ut i natthimmeln över Berlin längs öst-väst-barriärens sträckning genom staden. 

Samlad rapportering: 25 år efter Berlinmurens fall

Vid halv åtta på kvällen föll Berlinmuren symboliskt en andra gång 25 år efter den historiska händelsen 9:e november 1989. Detta när de över 8000 ljusballonger som stått längs den gamla mursträckningen släpptes upp i luften. Hundratusentals människor bevittnade händelsen, rapporterar vår korrespondent:)

Det var till ljudet av ett ganska stilla jubel som de 8000 ljusballongerna som sen i fredags stått längs den före detta sträckningen för muren släpptes iväg med start från Brandenburger Tor. De vita ballongerna steg effektfullt och långsamt upp mot en mörk himmel över Berlin och symboliskt monterades Berlinmuren ner igen:

– Jag får tårar i ögonen igen, det är liknade känslor som då, säger Silvia Stuckart samtidigt som en av båtarna på floden Spree förstärkte känslan.

Dagen här i Berlin gick i värdighetens tecken. Förbundskansler Angela Merkel påminde också i sitt högtidstal om att Kristallnatten, när nazisterna attackerade judiska inrättningar i Tyskland 1938 också inträffade den nionde november. Därför sa Merkel," känner jag inte bara gläjde idag utan också det ansvar som den tyska historien har lagt på oss". Men Berlinmurens fall visar menade Merkel att man kan forma sitt öde och det till något gott.

Hundratusentals människor gick under dagen längs den 15 kilometer långa upplysta mursträckan, men ballongsläppet på kvällen var årsdagens höjdpunkt:

– Visst jag är entusiastisk och stolt, men inte bara, jag är också kritisk till hur långsam sammansmältningen av öst och väst har gått, säger den föredetta DDR-medborgaren George Kerl.

I dag finns en generation tyskar som helt växt upp efter murens fall, men när 27-åriga Elin Asklöv, Berlinbo sedan fem år, vandrar längs Lichtgrenze berättar hon att hon ser människor i alla åldrar. Minnena av Östtyskland och andra världskriget ligger båda djupt inbäddat hos tyskarna.

Muren byggdes 1961 och delade staden fram till den 9 november 1989. Öst- och Västtyskland återförenades mindre än ett år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".