Statens musikverks generaldirektör Stina Westerberg. Foto: Statens musikverk.

Generaldirektör bjuden på lyxmiddag av kultureliten

"Behöver titta på regelverken"
2:23 min

Föreningen svenska tonsättare bjuder regelbundet höga statliga tjänstemän på mat och alkohol - i syfte att påverka dem och få sin musik spelad i större utsträckning. Det kan enligt experter ses som en muta men Martin Q Larsson som är ordförande i föreningen kallar det en påverkansträff.

Föreningen svenska tonsättares ordförande Martin Q Larsson berättar för Kaliber att man regelbundet bjuder landets kulturmakthavare på påkostad julmiddag. Det handlar om statliga tjänstemän som föreningen vill skapa en god relation till, och syftet säger Larsson är att skapa en miljö som ska leda till mer musik.

2013 rörde det sig om en middag där 271 gäster åt på lyxkrog i Stockholm till en totalkostnad på 340 874 kronor. En kostnad som utslagen per person blir närmare 1260 kronor, för mat och alkohol.

FST är en av ägarna till Stim och middagen bekostas med upphovsrättspengar från Stim, men även kopieringsersättning från bland annat kommunala musik- och kulturskolor.

– Som alla vet som är frilansare så är det genom nätverk och kontakter som man får sina jobb och som man skaffar sig sin utkomst så man överlever även nästa år, så att vi anser nog att det här är mycket väl använda pengar. Vi får ju mycket berättelser: "Jag träffade den här konstnärlige ledaren och sen gav han mig en beställning, eller vi började spela mycket mer av den här tonsättaren tack vare de kontakter som togs på den här middagen", säger Martin Q Larsson.

Enligt placeringslistorna som Kaliber gått igenom handlar det bland annat om tjänstemän på bidragsgivande myndigheter som kulturdepartement, Musikverket, konstnärsnämnd och Kulturrådet.
I Kulturrådets interna policy mot mutor och jäv står det att förmåner över 1000 kronor inte är tillåtet, och i Musikverkets policy läser Kaliber att det är olämpligt att ta emot förmåner från dem som ansöker om bidrag eftersom de handlar om beroendeställning.

Generaldirektören för Statens musikverk Stina Westerberg har fyra år i rad låtit sig bjudas tillsammans med sin make.
– Vi ser det som att den här middagen är en representation.

Din man bjuds på den här middagen för 1260 kronor, kan du se att det kan tänkas ses som en förmån?
– Ja, det kan jag mycket väl tänka mig att det kan ses som. Nu har vi ju inte sett det som det men det är ju självklart att vi behöver titta över de regelverken.

Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, kan det vara fråga om ett mutbrott.
– Om du erbjuder någon en tjänst eller gåva i syfte att de ska fatta ett, för dig, förmånligt beslut så är det ett mutbrott, säger Dennis Tölborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".