Omärkta militärfordon på en väg utanför staden Snizhne, 8 mil från Donetsk i Ukraina. Foto: Mstyslav Chernov/TT.

Oron och dödstalen växer i stridernas Donetsk

"Vi har sett intensifierad beskjutning"
1:42 min

Det senaste dygnets hårda i striderna mellan den ukrainska armén och den proryska utbrytarmilisen har dödat minst tio ukrainska soldater och skadat ett 20-tal. Sedan separatisterna fått kraftig förstärkning av vapen och trupp växer oron för att kriget ska spridas.

– Vi kan konstatera att den senaste veckan har vi sett intensifierad beskjutning och en eskalering. Men vi kommer hålla våra positioner och tänker inte överge avtalet om vapenvila från Minsk, säger ukrainska arméns presstalesman Ardrei Lysenko vid dagens pressinformation.

Striderna, framförallt runt flygplatsen i norra delen av Donetsk, har varit de hårdaste sedan avtalet slöts 5 september. De posteringar ukrainska armén håller längs vapenvileavtalets beslutade gräns, mellan separatistkontrollerat och ukrainskt område i Luhansk och Donetsk län, har dock beskjutits regelbundet länge.

Lysenko har varje dag rapporterat mellan fem och tio sådana incidenter från Mariupol i söder till Sjastja i norr. Den senaste veckan incidenterna fördubblats.

OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, varnar också för en upptrappning i sin senaste rapport.

Precis som flera olika journalister och Kiev tidigare rapporterat har militär förstärkning i form av stridsvagnar, militära fordon med trupper och haubitsar synts i separatistkontrollerat område vid Donetsk.

Allt identifierbart borttaget, inklusive registreringsskyltarna, precis som det var på Krim när ryska armén skickade sina "gröna män".

Kiev anklagar Ryssland för att trappa upp den militära aggressionen, men Moskva säger sig inte ha något med den att göra. Ryssland stöder dock separatisterna både politiskt och med humanitär hjälp - hjälp som i vissa fall visat sig vara inte mat utan bensin till fordon - också militära sådana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".