Demonstration mot våldet i Mexiko. Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Studentmorden i Mexiko

Massprotester mot våldet i Mexico

Protestramsan: "Jag är trött och jag är en idiot"
1:37 min

I Mexiko hölls stora demonstrationer till stöd för de 43 lärarstudenter som försvann i södra delen av landet. Tusentals mexikaner tågade genom Mexico City och skanderade "Jag är trött, och jag är en idiot" som ett hån mot landets riksåklagare Jesus Murillo.

"Jag är trött, och jag är en idiot". Det var den vanligast förekommande ramsan under den jättelika demonstrationen genom Mexico City igår. Det var nämligen med orden "estoy cansado" - jag är trött som riksåklagare Jesus Murillo Karam avslutade sin presskonferens i fredags, där han meddelade att de 43 lärarstudenternas kvarlevor troligen hittats i en flod nära den stad i södra Mexico där de försvann för över en månad sen.

Riksåklagarens kommentar användes flitigt på plakat och banderoller under demonstrationen igår: "Jag är trött på dig, Jesus Murillo, avgå!" Och: "Jag är trött på våldet, trött på korruptionen."

Fallet med de 43 lärarstudenterna har skakat Mexiko i grunden. Ända sedan de försvann i slutet på september har stora protester hållits runt om i landet. När det kom fram att studenterna troligen dödats av knarkmaffian i maskopi med polisen, och att den lokala borgmästaren var den som beordrat morden, växte ilskan till ursinne.

President Enrique Peña Nieto har på alla sätt försökt visa sin solidaritet med offrens anhöriga och lovat att de skyldiga ska gripas, men det hjälper inte. Misstron mot myndigheterna är monumental, något som inte minst visade sig igår, då den annars fredliga manifestationen avslutades med att en grupp demonstranter försökte sätta eld på presidentpalatset, samtidigt som dom skrek att Enrique Peña Nieto borde avgå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".