Justitiekanslern säger nej till Storumans samer

"Tvingas upphöra med renskötsel"
2:14 min

Vapstens sameby i Storumans kommun har förlorat mot gruvindustrin i alla rättsinstanser. Nu säger även Justitiekanslern att gruvbrytning inom renskötselområdet inte innebär något brott mot Europakonventionens skydd av egendom.

Det blev nej till samernas krav även hos Justitiekanslern. Men Öje Danell, som är professor emeritus i renskötsel vid Lantbruksuniversitetet, tror att gruvdriften innebär slutet för Vapstens sameby.

– Så vitt jag kan förstå blir konsekvensen att man på sikt kommer att tvingas upphöra med renskötsel. Möjligen kan ett fåtal renägare vara kvar med ganska litet antal renar, men problemet är att de kommer att bli väldigt få människor. De har alltså svårt att hantera renskötsel, säger Öje Danell, professor emeritus i renskötsel vid Lantbruksuniversitetet.

Vapstens sameby ligger i ett område som klassats som riksintresse för rennäringen. Enligt en rapport från Länsstyrelsen 2007 finns det cirka åtta rennäringsföretag i byn och 5000 renar. Sedan början av 2000-talet har samebyn kämpat mot tillstånd, så kallad koncession, för gruvbrytning på flera ställen inom byn. Marken är nämligen även klassad som riksintresse för mineraliska ämnen.

Gruvor som beviljats tillstånd inkräktar bland annat på renarnas flyttleder och betesmarker. Men när de motstridiga intressena vägts mot varandra - gruvor kontra renskötsel och det ekonomisk allmänintresset mot samernas ekonomiska intressen - så har samerna alltid förlorat. Öje Danell har tillfrågats som expert vid flera tillfällen.

– Det är väldigt många gånger man bortser från konsekvensen för samebyn. Det gäller inte bara gruvor utan också i vindkraftsfallen där man säger att den ekonomiska nyttan överväger över renskötseln. Det brukar vara ett motiv som återkommer, säger Öje Danell.

Det senaste beslutet i den långa raden är från Justitiekanslern i förra veckan, som avslår Vapstens samebys krav på skadestånd på två miljoner för det intrång som driften av två av gruvorna innebär, och 350 000 kronor för ombuds- och processkostnader. Men JK anser inte att de beviljade koncessionerna strider mot Europakonventionens egendomsskydd och avslår begäran.

Öje Danell tycker inte att Europadomstolens skydd av samerna rättigheter är för svagt, det är den svenska tolkningen av konventionen som är problemet, anser han.

– Europakonventionen, så vitt jag kan förstå, så är den tillräcklig, men Sverige möter inte upp mot det. Sverige får ju ständig kritik också, för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".