Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna vill sänka kostnader för småföretagare

Publicerat söndag 9 november 2014 kl 21.39
"Kraftig förbättring för små företag"
(1:17 min)
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD), presenterade vid en presskonferens i Stockholm på torsdagen, finansieringen till partiets kommande valmanifest. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Sverigedemokraternas budgetförslag innehåller som väntat stora nedskärningar av utgifterna för invandring. En del av de pengarna vill SD använda till att sänka kostnaderna för småföretagare. Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

– Den enskilt största satsningen som vi gör i den här budgeten i pengar, det är en kraftig förbättring av småföretagares villkor, där vi helt tar bort den allmänna löneavgiften på företag med upp till nio anställda. Som vi då tror kan stimulera sysselsättningen. Den reformen kostar 24 miljarder per år, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna anser att invandringen till Sverige kan minskas med 45 procent nästa år, och mot slutet av mandatperioden med 90 procent, jämfört med de beräkningar som ligger till grund för regeringens budget. Mot slutet av mandatperioden vill Sverigedemokraterna ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer, en minskning av statens inkomster som beräknas till 11 miljarder.

SD vill också upphöra med avräkningen av kostnaderna för asylmottagningen mot biståndsbudgeten. Men eftersom partiet samtidigt vill sänka biståndsbudgeten från en procent till 0,7 procent av BNP, så innebär det inte särskilt mycket pengar netto till bistånd.

Sverigedemokraternas budgetalternativ är inte det som kommer att klubbas igenom i riksdagen i december. I stället har partiet sagt att man kommer att stödja det alternativ, regeringens eller Alliansens, som de tycker är bäst. Då handlar det inte bara om storleken på anslaget till migration och integration, försäkrar Oscar Sjöstedt.

– Nej, vi kommer ju att behöva analysera alliansens budget i detalj och sedan får vi ta ställning och det blir alltså en helhetsbedömning. Det blir ingen enskild fråga som vi bryter ut och säger att det här kommer att vara avgörande utan det blir en helhetsbedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".