Självständighetsivrarna verkar lagt flest röster. Foto: Lluis Gene/TT.

Majoritet för självständighet i Katalonien

Omdebatterad folkomröstning
1:52 min

I Katalonien i Spanien har en stor majoritet, 80 procent röstat för regionens självständighet i den förbjudna omröstningen i går. Det visar preliminära resultat när nästan alla röster är färdigräknade. Sprickan är djup nu mellan Madrid och Barcelona.

Kataloniens regionpresident Artur Mas tackar de 40 000 volotärerna som gjorde den symboliska omröstningen möjlig. Han beskriver den som en fullständig succé. "Katalanerna röstade si, si".

Det var två frågor att svara på, om Katalonien bör bli en egen stat och om den i så fall ska bli självständig. Ett alternativ skulle kunna vara en delstat under Spanien.
När två miljoner röster var räknade hade 80,7 procent röstat för att Katalonien ska bli en egen stat med självständighet. Samtidigt har många av de över 5 miljoner röstberättigade avstått från att rösta, många som är mot sjävständighet.

– Vi är redo att och är värda en riktig folkomröstning, säger Artur Mas.

Här i Katalonien vill man nu ha hjälp från övriga världen att övertala spanska regeringen att tillåta en sådan. Namnunderskrifter samlas in till FN.  Men kommentarerna från Spaniens regering är sarkastiska, vilket kan provocera ännu mer. Spaniens justitieminister  Rafael Catalá betraktar omröstningen som meningslös och som "politisk propaganda" utan någon som helst demokratisk giltighet.

Kataloniens regionpresdienten Artur Mas betraktar uttalandena från Madrid som politisk närsynthet och fördomsfullhet. Han anser att regeringen missar ett gyllene tillfälle att förstå folkviljan här och försöka hitta lösningar genom överenskommelser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".