Diana Lopez är en av de som protesterar utanför åklagarmyndigheten i Mexico City. Hon säger att staten använder övervåld mot demonstranter. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Studenter gripna efter protester mot förvinnanden

"Blivit brottsligt att vara ung student"
2:09 min

I Mexiko har runt 20 personer gripits efter protester som hållits i huvudstaden Mexico City i helgen, till stöd för de 43 försvunna lärarstudenterna. Flera av de anhållna är minderåriga och utanför åklagarmyndigheten pågår nu protester för att de ska släppas. Vår korrespondent rapporterar på plats.

Det är sen kväll utanför åklagarmyndigheten i Mexico City, landets kanske just nu mest hatade myndighet. Därinne sitter runt 20 ungdomar som gripits av polis efter att ha demonstrerat till stöd för de 43 försvunna lärarstudenterna. Därutanför sitter deras föräldrar och vänner.

– I Mexiko har det blivit brottsligt att vara ung student och bära ryggsäck, säger Ana Maria Torres, som väntar på sina två söner som sitter gripna.

På åklagarmyndighetens vägg har demonstranterna satt upp plakat med krav på att riksåklagaren avgår. Det var han som i fredags meddelade att de 43 studenterna som varit försvunna i över en månad troligen hittats, styckade och brända i en flod nära staden Iguala. Det var där de försvann i slutet på september, i samband med en demonstration.

En lokal knarkkartell tros ligga bakom, i maskopi med polis och lokalpolitiker. Brottet har väckt ilska och förbittring i Mexiko, och det är inte konstigt att demonstrationerna i helgen blev våldsamma, säger studenten Diana Lopez.

– Vi är arga och upprörda. Hur kan staten ha ihjäl 43 oskyldiga studenter och sen anklaga dom som protesterar mot brottet för att vara våldsamma, frågar sig Diana Lopez.

Under protesterna i helgen försökte demonstranterna tända eld på presidentpalatset, och det var i samband med det som flera ungdomar greps.

– Men mexikanernas sympati finns idag hos studenterna, inte hos den korrupta statsapparaten som automatiskt kriminaliserar alla vi som går ut för att protestera, säger Diana Lopez.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".